Να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση…




Η έγνοια μου και η αγωνία μου είναι να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση αυτής της τραγωδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, φτάνει να το κατανοήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία, για να υπάρξει μια λύση από την οποία όλοι θα κερδίσουν. Επεσήμανε πως “είναι εφικτή μια λύση που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων χωρίς να αναιρεί αυτά των Τουρκοκυπρίων”.

Αναφερόμενος στα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “με λυμένο το Κυπριακό θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και θα δημιουργηθούν συνθήκες συμφιλίωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, “η λύση θα βοηθήσει στην εμπέδωση του αισθήματος σταθερότητας και θα συμβάλει στην προσέγγιση σημαντικών επενδύσεων προς όφελος του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της χώρας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως “το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια”.

Ερωτηθείς με ποια συναισθήματα βιώνει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας την 40η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ποιο μήνυμα  δίδει στον κυπριακό λαό με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν ένα τραγικό γεγονός που έχει ανατρέψει την ιστορική διαδρομή αυτού του νησιού ανά τους αιώνες.

Η εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, η μετακίνηση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όλων των Τουρκοκυπρίων και ο οργανωμένος εποικισμός από την Τουρκία δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους”, είπε.

Πρόσθεσε πως “όσο περνάνε τα χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή η προσωρινότητα να μετατραπεί σε μονιμότητα. Η έγνοια μου και η αγωνία μου είναι να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου”.

“Το μήνυμα μου, με αφορμή αυτή την τραγική επέτειο, είναι να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση αυτής της τραγωδίας. Το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα για λύση του Κυπριακού, και εάν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες αυτή την περίοδο που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις – φτάνει να το κατανοήσει και η άλλη πλευρά και η Τουρκία – για να υπάρξει μια λύση από την οποία όλοι θα κερδίσουν.

“Είναι εφικτή μια λύση που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων χωρίς να αναιρεί αυτά των Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος, με λυμένο το εθνικό της πρόβλημα, έχει να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός της”, τόνισε.

Επισημαίνοντας πως “οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή βρίσκονται υπό αναδιαμόρφωση”, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως “η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή μας που μπορεί να γίνει το καλύτερο παράδειγμα συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που θα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και με όλα τα αραβικά κράτη”.

“Με λυμένο το Κυπριακό θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και θα δημιουργηθούν συνθήκες συμφιλίωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την ίδια ώρα η λύση θα βοηθήσει στην εμπέδωση του αισθήματος σταθερότητας και θα συμβάλει στην προσέγγιση σημαντικών επενδύσεων προς όφελος του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της χώρας”, ανέφερε.

Συνεπώς, πρόσθεσε, “είναι τόσα πολλά τα οφέλη της λύσης που δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορούμε να το καταφέρουμε. Η ευχή μου και η ελπίδα μου είναι ότι θα υπάρξει ανάλογη ανάγνωση των δυναμικών της εποχής μας και από την άλλη πλευρά για να εορτάζουμε πλέον την επέτειο της λύσης και όχι τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας του ’74”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: