Μενέντεζ: Η 20η Ιουλίου σκοτεινή ημέρα στην ιστορία της Κύπρου




Περισσότερα από σαράντα πέντε μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, μαζί με τους αντιπροσώπους του 30ού συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, που λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στα σκαλιά του Καπιτωλίου, κρατώντας πανό που έγραφε «Κύπρος 1974-2014: Ακόμη υπό κατοχή, ακόμη διηρημένη. Τερματίστε τώρα την αδικία», με αφορμή την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Εντ Ρόις, περιστοιχισμένοι από τους Προέδρους της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας του λόμπι μας στην Ουάσινγκτον, Άντι Μανάτο, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστα Τσέντα, τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, και τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, Χρήστο Παναγόπουλο και Γιώργο Σιακαλλή, μίλησαν για την επέτειο σε εκπροσώπους αμερικανικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης, μπροστά στο Καπιτώλιο.

«Για μας είναι μία θλιβερή μέρα», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, υπενθυμίζοντας την 40ή επέτειο εισβολής και κατοχής. «Πριν 40 χρόνια, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας αμερικανικής κατασκευής όπλα, κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων, εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία κι από τότε κατέχει το 38% της Κύπρου, ενώ 200.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες περιμένουν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε, ανοίγοντας τη συνέντευξη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ χαρακτήρισε την επέτειο «μια σκοτεινή ημέρα στην ιστορία».

«Πριν από 40 χρόνια, η Τουρκία εισέβαλε στην βόρεια Κύπρο, κατά παράβαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου τότε, και συνεχίζει να κατέχει άδικα τη βόρεια Κύπρο, διαιρώντας ένα έθνος που κάποτε ευημερούσε, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν δίπλα-δίπλα, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το μέλλον, ιδιαίτερα για εκείνους που κατάγονται από τη βόρειο Κύπρο, έχει σκοτεινιάσει λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής από τουρκικές δυνάμεις, καθιστώντας την αναίτια μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου και χωρίζοντας οικογένειες».

Ο κ. Μενέντεζ μίλησε για πρόσφυγες που συνάντησε στην Κύπρο, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στις ελεύθερες περιοχές. «Είναι πολύς καιρός που η Τουρκία θα έπρεπε να αποσύρει τις δυνάμεις της. Είναι πολύς καιρός που η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μιλάει με μία φωνή για την αναγκαιότητα της επανένωσης της Κύπρου, μέσω της κυπριακής ηγεσίας, προσπάθεια που έχει ως στόχο την επανένωση του νησιού, όπως κάποτε ήταν σε ένα έθνος», είπε.

Διαβεβαίωσε πως ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, θα συνεχίσει να πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να είναι η κινητήρια δύναμη για να φτάσουμε στο προσδοκώμενο σημείο και εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρότι έχουν περάσει 40 χρόνια άδικης κατοχής και εισβολής, μπορεί να υπάρξει ένα λαμπρό μέλλον. «Πιστεύω ότι η οικονομική ζώνη που μοιράζονται η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου η ενέργεια αφθονεί, μπορεί να είναι το κλειδί το οποίο ξεκλειδώνει ένα ελπιδοφόρο μέλλον, την ευκαιρία και έναν οδηγό κατανόησης ότι στην πραγματικότητα το έθνος χρειάζεται να επανενωθεί», είπε.

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ επανέλαβε τη σταθερή υπόσχεση με την οποία κλείνει κάθε του ομιλία για την Κύπρο, ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι και η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη εγκαταλείψει τη βόρεια Κύπρο και υπάρξει μια διαδικασία που θα επανενώσει ξανά το έθνος, όπως ήταν κάποτε.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον βουλευτή Εντ Ρόις, που συνυπέγραψε μαζί του την επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας τον να τιμήσει αυτή τη στιγμή της ιστορίας, «αλλά και να οδηγήσει την αμερικανική επιρροή ώστε να υπάρξει μια δίκαιη επίλυση σε αυτή την άδικη πραγματικότητα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».

Ο Εντ Ρόις αναφέρθηκε κι αυτός στην επιστολή που έστειλαν από κοινού με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ στον Πρόεδρο Ομπάμα, για την επανένωση της Κύπρου και τη δίκαιη λύση του προβλήματος, και στάθηκε στις εμπειρίες του από πρόσφατη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Μίλησε για τις πολιτισμικές ομοιότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και το συρματόπλεγμα που χωρίζει το όμορφο νησί.

«Από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος βρίσκονται όλες εκείνες οι τοποθεσίες που κάποτε αποτελούσαν ζωντανές αγορές και ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί που θα έφερναν τουρίστες απ’ όλη την Ευρώπη κι όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι άδειες κι αυτό είναι αχρείαστο. Υπάρχει ευκαιρία για δημιουργία μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης για τη νέα γενιά των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Συνομίλησα με Τουρκοκύπριους για την επιθυμία τους. Μου είπαν, όλοι έχουμε μία κουλτούρα, μπορούμε να εργαστούμε μαζί, ας το φέρουμε σε πέρας», σημείωσε. Ο κ. Ρόις υποστήριξε ότι πρέπει να αφεθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «να τα βρουν».

«Ας εγκαταλείψουν το νησί οι τουρκικές δυνάμεις και μπορούμε να επεξεργαστούμε μια δίκαιη λύση για το μέλλον. Αλλά, σας εγγυώμαι, αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μπορεί να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων παρέθεσε ως παράδειγμα του ρόλου που διαδραματίζουν οι τουρκικές δυνάμεις, την παρεμπόδιση θρησκευτικής τελετής Μαρωνιτών, τη στιγμή που οι θρησκευτικές αρχές στα κατεχόμενα υποστήριξαν πως πρέπει να επιτραπεί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν με τις εκκλησίες στα κατεχόμενα. «Η πίστη του καθενός πρέπει να προστατεύεται. Τα συμφέροντα των Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων μπορούν να προστατεύονται, αν τους επιτρέψουμε να το φέρουν σε πέρας», είπε.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως θα απαιτηθεί ηγετικός ρόλος από μέρους των ΗΠΑ και δήλωσε υπερήφανος για την επιστολή που συνέταξε με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να εμπλακεί, βοηθώντας στην επίλυση της διαφοράς. «Σαράντα χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα να διασχίζει το όμορφο αυτό νησί το συρματόπλεγμα. Ας εμπλακούν οι ΗΠΑ και να βοηθήσουμε να βρεθεί μία διέξοδος προς τα εμπρός», είπε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Άντι Μάνατος επισήμανε την παρουσία στην εκδήλωση των δύο Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Θεμάτων του Κογκρέσου, και αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Κύπρο τον Μάιο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για την υψηλή προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στον τερματισμό του προβλήματος.

«Ακούσαμε από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την επιθυμία τους να τερματίσουν τη διαίρεση και την κατοχή, και την κυβέρνηση της Τουρκίας να λέει πως είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της. Με όλα αυτά τώρα στη θέση τους, θα δούμε αν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: