Των ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ

Tην ώρα που ο Νίκος Μαζιώτης φρουρείται όλο το 24ωρο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», η Αντιτρομοκρατική πραγματοποιεί δεκάδες έρευνες σε ύποπτα σπίτια σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί φέρονται να είναι έτοιμοι να «ξηλώσουν» το δίκτυο Μαζιώτη και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Μετά τον εντοπισμό του κρησφύγετου του «νομοταγούς πολίτη Μαζιώτη», όπου διέμενε με την Παναγιώτα (Πόλα) Ρούπα και το παιδί τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για τις Αρχές τα Πατήσια, αφού το στίγμα του επικίνδυνου τρομοκράτη φέρεται να έχει βρεθεί στην περιοχή. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να έχει «εξουδετερώσει» και τους υπαρχηγούς του. Hδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Πετρακάκο, δεξί χέρι του Μαζιώτη που αποτελούσε τον σύνδεσμό του με τους ποινικούς και είχε συμμετοχή στις ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Μέθανα και Ακράτα.

Γιώργος Πετρακάκος
Γιώργος Πετρακάκος

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τις τελευταίες είκοσι ημέρες είχε κλείσει ο κλοιός της ΕΛ.ΑΣ γύρω από τον Μαζιώτη. Η ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν για εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο την ημέρα της επεισοδιακής σύλληψης του τρομοκράτη όσο και τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία και σάρωναν τους επισκέπτες της τουριστικής περιοχής.

Τελικά, ο αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα» εντοπίστηκε από την 25χρονη αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής, η οποία ήταν εξαρχής βέβαιη ότι τον είχε αναγνωρίσει σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές. Μάλιστα, το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει δύο άγνωστες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν εντοπιστεί τελικά ο Μαζιώτης. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν λάβει δύο φορές σήμα να μεταβούν σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, για αναγνώριση υπόπτου που προσομοίαζε στον επικίνδυνο τρομοκράτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τους υπόπτους (η μία έγινε στο Α.Τ. Ομονοίας) και προχώρησαν σε εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Το τελευταίο 20ήμερο είχε τεθεί σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας σχέδιο για τη σύλληψη Μαζιώτη, η οποία φαίνεται πως δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι δούλεψε μεθοδικά και ότι δικαιώθηκε από τις επιλογές του.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υποστηρίζουν ότι το… πουλόβερ ξεκίνησε να ξηλώνεται αμέσως μετά τις δύο ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών στα Μέθανα και στην Κλειτορία. Η ομάδα Μαζιώτη υπέπεσε σε αρκετά λάθη τα οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτα η ΕΛ.ΑΣ. Μοιραίο λάθος αποδείχθηκε ότι ήταν να χρησιμοποιήσουν το Hyundai Accent με αριθμό πινακίδας ΥΗΤ 2959 ως «ασφαλές» και «καθαρό» μέσο διαφυγής. Σφάλματα έγιναν και στις επιλογές μεταμφίεσης, αλλά κυρίως ότι διέπραξαν τις ληστείες χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

 Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» πως η ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη και κατάφερε να τον εξουδετερώσει. «Είχαμε αρκετές πληροφορίες για τους χώρους που κινείται ο Μαζιώτης. Γνωρίζαμε ότι ήταν πολύ προσεκτικός λαμβάνοντας ακραία μέτρα αντιπαρακολούθησης. Επίσης, δεν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο για τις συνομιλίες του. Οπότε έπρεπε να βρίσκεται με την ομάδα του πρόσωπο με πρόσωπο. Ξέραμε ότι πραγματοποιεί τις ”δουλειές” και τα ραντεβού του στο κέντρο της Αθήνας και ξεκινήσαμε το τελευταίο διάστημα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Είχε επιλέξει να ”κρύβεται” μέσα στο πλήθος και στις χιλιάδες τουριστών που κατακλύζουν την περιοχή και να διευθετεί σε κοινή θέα τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τα χτυπήματά του.

Είχαμε την πληροφορία για επικείμενο ραντεβού του την περασμένη Τετάρτη στο Μοναστηράκι και την αξιοποιήσαμε καταλλήλως», λέει με νόημα το στέλεχος.

Πιέσε για τη μεταφορά του
Από τον Ευαγγελισμό στον Κορυδαλλό

assets_LARGE_t_420_54375361_type12128

Στο νοσοκομειο των φυλακών θα συνεχίσει τη νοσηλεία του ο Ν. Μαζιώτης κατόπιν επίμονου αιτήματός του το οποίο έγινε δεκτό αφού ανέλαβε ενυπόγραφα την ευθύνη για την υγεία του. Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε επάγγελμα… επαναστάτης στον ανακριτή που τον επισκέφτηκε στον 8ο όροφο του Ευαγγελισμού όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος από την περασμένη Τετάρτη.

Μάλιστα, η αποκλειστική φωτογραφία που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής» τραβήχτηκε λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του Μαζιώτη στο νοσοκομείο.

Από τα αίματα στο σεντόνι και στο αφρόντιστο χτύπημα στη μύτη του τρομοκράτη φαίνεται ότι μόλις έχει εισαχθεί στον Ευαγγελισμό και οι γιατροί τον ετοιμάζουν για χειρουργείο.

Επισκεπτήρια
Ενας από τους ανθρώπους που τον επισκεπτόταν καθημερινά στον Ευαγγελισμό, στα προκαθορισμένα δίωρα που επέτρεπαν γιατροί και αστυνομικοί, ήταν ο δικηγόρος του, Σπύρος Φυτράκης.

Αλλοτε με την αδελφή και τον αδελφό του Ν. Μαζιώτη, άλλοτε μόνος, ο γνωστός ποινικολόγος βρισκόταν κοντά του, προκειμένου να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για την πορεία της υγείας του, αλλά και να συζητάει μαζί του για τυχόν αιτήματά του.

«Παρόλο που υπάρχει βελτίωση, ο τραυματισμός του είναι βαρύς και δίνει μάχη για να σώσει το χέρι του. Η φύλαξή του πάντως ήταν πολύ αυστηρή για έναν βαριά τραυματία», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Σπύρος Φυτράκης.

«Ο Μαζιώτης είναι σε καλή πνευματική κατάσταση και υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας. Ωστόσο, στις συναντήσεις μας δεν μιλούσαμε για το τι έγινε, πώς έγινε, για λεπτομέρειες δηλαδή των γεγονότων.

Λόγω και της έντονης αστυνομικής παρουσίας, οι συζητήσεις μας περιορίστηκαν στα της υγείας του και φυσικά στα νομικά ζητήματα που θα πρέπει να γνωρίζει για τη διαδικασία της ανακριτικής διαδικασίας τώρα που είναι ασθενής».

Σύντομα αναμένεται να καθοριστεί και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο 42χρονος, αν δηλαδή θα απαντήσει στις ερωτήσεις των Αρχών με το γνωστό πολιτικό σκεπτικό του ή αν θα αρνηθεί εντελώς να συνεργαστεί.

Το διαμέρισμα στο Μαρούσι
Με παι­δική χαρά έμοιαζε το δωμάτιο του παιδιού της Ρούπα και του Μαζιώτη στο διαμέρισμα-κρησφύγετο στο Μαρούσι. Το είχε νοικιάσει η σύντροφος του τρομοκράτη με πλαστά στοιχεία και έναντι 600 ευρώ, ενώ συστηνόταν στη γειτονιά ως μεταφράστρια και τον σύζυγό της τον παρουσίαζε ως γραφίστα.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και μία οικογενειακή φωτογραφία τραβηγμένη το 2010, όταν το παιδί ήταν 10 μηνών βρέφος (σήμερα είναι 4,5 ετών). Το σπίτι βρέθηκε από έρευνες πόρτα-πόρτα και όταν τελικά ένα από τα τρία κλειδιά που είχε μαζί του ο Μαζιώτης ταίριαξε στην πόρτα. Η απόδειξη από πολυκατάστημα στον σταθμό Αμαρουσίου που είχε μαζί του οδήγησε τις έρευνες, σε συνδυασμό με πληροφορίες.

Η Πόλα Ρούπα και το παιδί εκτιμάται ότι έφυγαν την ημέρα της σύλληψης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι υπάρχει και άλλο ασφαλές σπίτι είτε σε κοντινή απόσταση με τα πόδια είτε σε μακρινή όπου πήγε με άλλο «καθαρό» αυτοκίνητο. Πρωταρχικός στόχος παραμένει να βρεθούν η γιάφκα και το κλειστό γκαράζ.

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛ. ΑΣ
Ο τρόμος μεσοτοιχία με τον νόμο

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι στην ακριβώς διπλανή πολυκατοικία από αυτήν που διέμενε ο Ν. Μαζιώτης με την Π. Ρούπα και το παιδί τους στο Μαρούσι, διαμένει ο μέχρι πριν από τρεις μήνες υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αδαμάντιος Σταματάκης. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν ήταν διαβολική σύμπτωση ή συνειδητή επιλογή του τρομοκράτη, που κατά τις επιταγές των κανόνων του αντάρτικου πόλης επέλεξε ένα σημείο υπεράνω υποψίας. Απορίας άξιον παραμένει πως οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη φρουρά του πρώην υπαρχηγού δεν αντελήφθησαν ούτε την παρουσία του υπ’ αριθμόν 1 φυγάδα ούτε και της οικογένειάς του, δεδομένου ότι έμεναν μεσοτοιχία…

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: