Λαβρόφ: Αναμένω άρση των εμποδίων για τον “South Stream”




Ο αγωγός φυσικού αερίου “South Stream”, η κρίση στην Ουκρανία και η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με τον Σλοβένο ομόλογό του, Καρλ Έριαβετς στη σλοβενική πόλη Μάριμπορ.

Σχολιάζοντας το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream” ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι “είναι καιρός να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια, ώστε το έργο να υλοποιηθεί με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί”.

Μετά από τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας παρουσία του Σλοβένου προέδρου, Μπορούτ Παχόρ ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα να ενεργοποιήσει εκ νέου την ειδική ομάδα εργασίας για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τον αγωγό.

“Η αναδρομική εφαρμογή κάποιων διατάξεων του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ούτε με την πρακτική συνεργασίας μεταξύ πολιτισμένων χωρών” ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί η χρήση βίας.

Ο κ. Έριαβετς δήλωσε ότι στις συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

Αναγγέλλοντας περαιτέρω αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, ο κ. Έριαβετς είπε ότι η διακυβερνητική επιτροπή για την οικονομική συνεργασία θα συνεδριάσει μόλις συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στη Σλοβενία, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την Κυριακή.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα εμπόδια όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου είναι περισσότερο διοικητικά παρά πολιτικά σημειώνοντας ότι αυτό που έγινε από άποψη νομοθεσίας με τον “Nord Stream” είναι επίσης δυνατό και με τον “South Stream”.

ΠΗΓΗ: STA, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: