Κρίσιμες οι συζητήσεις με την Τρόικα




Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, όπως έχει προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις της τρόικας:

– Στις 11 το πρωί, με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

– Στις 12 το μεσημέρι, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

– Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο.

– Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

– Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ενδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18.00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, ενώ κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους αριθμούς, αλλά και τους ανθρώπους»

Νέα συνάντηση θα έχει την Τρίτη στις 16.00, στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, του γενικού γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης, Παναγιώτη Κόκκορη, και των διοικητών, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) Αναστάσιου Παπανικολάου, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ ) Γεωργίας Κοτίδου και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων Ξενοφώντα Βεργίνη.

Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα της ρύθμισης «Νέα Αρχή», για την εξόφληση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή του.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ, οι διοικητές των ταμείων παρουσίασαν τα στοιχεία για την πορεία της εφαρμογής της ρύθμισης, ενώ εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιάιτερα ενδιαφέρουσα και μπορέσαμε να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Κόκκορης και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους αριθμούς, αλλά και τους ανθρώπους».

Πιέσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης της ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματική την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στη βόρεια Ελλάδα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει, ενώ για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, απάντησε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ΄ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», σημείωσε.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Γιάννης Εμίρης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά τη διάρκεια 3,5 ωρών συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλώθηκε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και επί τα χείρω αναθεώρηση των ετήσιων στόχων.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι: «Πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σ.σ. της περασμένης Πέμπτης)».

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι «το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη αργά το απόγευμα και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συζήτησε με τα μέλη της τρόικας το ζήτημα των αξιολογήσεων και το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: