“Κόκκινα δάνεια” και ρευστότητα στην ατζέντα της Τρόικα




«Κόκκινα» δάνεια, ρευστότητα και μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω της απλοποίησης της αδειοδότησης, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με το ΑθηναΪκό Πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια η όποια ρύθμιση αποφασιστεί για αυτό το θέμα «δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» σχολίασε μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τα στελέχη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Εργασίας) ενώ, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, μετά τη σημερινή συνάντηση, η τρόικα δεν πιέζει την ελληνική πλευρά να κάνει ή να μην κάνει κάτι για το θέμα. «Είμαστε νοήμονες θέλουμε μια λύση με ουδέτερο αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και καταλαβαίνουν το πρόβλημα».

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων το υπουργείο γνωστοποίησε στα στελέχη της τρόικας ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί εάν ωφελεί το μέτρο την αγορά «και αν δεν είναι αποδοτικό δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του» είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενημερώθηκε η τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων. Το έργο έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Γιατί δεν γίνεται αυτό από το ίδιο το δημόσιο; Διότι το σύστημα έχει εγγενείς αδυναμίες ή λειτουργεί το σύστημα της αδράνειας και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει και εμπειρία και αξιοπιστία για να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι στόχος τής τρόικας είναι να προχωρήσουν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η ορθή λειτουργία των δομών του υπουργείου, κάτι που είναι στόχος και του ίδιου του υπουργείου.

Για το σχέδιο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να υπάρξει ένα πλάνο και έγινε ενημέρωση και για την επόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σχεδιάζεται (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, κατασκευές).

Για την πλατφόρμα για φόρους υπέρ τρίτων έγινε ενημέρωση σε ποιον βαθμό λειτουργεί, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εμπροσθοβαρές, για τη ρευστότητα στην αγορά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.

Σημειώνεται ότι αύριο στο υπουργείο Οικονομικών θα συναντηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τι συζήτησαν οι υπουργοί με την τρόικα

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου σύνταξης από το 2015 με την παράλληλη θέσπιση του ατομικού βιογραφικού ασφαλισμένου ώστε να γίνεται η απονομή της σύνταξης αυτόματα, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, η συζήτηση είχε περιγραφικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα. Τα «καυτά» θέματα του υπουργείου Εργασίας παραπέμφθηκαν στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση με την τρόικα τέθηκε το θέμα των αλλαγών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο ασφαλιστικό σύστημα με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα το φθινόπωρο.

Στην επόμενη συνάντηση θα εξετασθεί και το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια επί πλέον μονάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας που παρέχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό προφίλ των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και την συγκρότηση του ενιαίου Ταμείου Απονομής των συντάξεων. Ο κ. Κοστέλο, χαρακτήρισε το σύστημα «πρωτοπόρο» και ανέφερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα του.

Δεν συζητήθηκαν σύμφωνα με την ίδια πηγή το θέμα των ομαδικών απολύσεων νέου νομοθετικού πλαισίου για την κήρυξη απεργιών και της αύξησης των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Σύμφωνα με άλλο ανώτερο στέλεχος, τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και ζητήθηκε να τεθεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας της προνοιακής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μεταγραφής φοιτητών, ώστε να υπάρχει συσχέτιση των εισοδημάτων με τις παροχές και αποτελεσματικότερη διάχυση των κοινωνικών ενισχύσεων.

Το φθινόπωρο θα συζητηθούν τα ΜΗΣΥΦΑ

Το ζήτημα της παρακολούθησης των δαπανών στον χώρο της υγείας, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις δαπάνες που αφορούν, στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών (σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ), στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να τηρείται ο προϋπολογισμός του, και στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα

Το θέμα της διάθεσης των Μη Συταγογραφούμενω Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) μετατέθηκε για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη από διεθνές ινστιτούτο για την καταγραφή των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν εκ νέου την αύξηση στην κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς η κατανάλωσή τους είναι τώρα στο 18%- 20% του συνόλου, ενώ θεωρείται ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί για ποσοστό 60% έως το τέλος του έτους.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι συζητήθηκαν τα οικονομικά της υγείας, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, με κυρίαρχο από ελληνικής πλευράς να είναι «η τήρηση του προϋπολογισμού υγείας, χωρίς να διαλύεται το σύστημα περίθαλψης».

ΠΗΓΗ: www.amna.gr, www.ethnos.gr – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: