Μέλη της ηγεσίας του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” θα βρεθούν αντιμέτωπα με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και απαγωγών, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής ομάδας ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.

“Ανώτατοι αξιωματούχοι του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” φέρουν ευθύνη για εκστρατεία διώξεων που στρεφόταν εναντίον των εθνικών κοινοτήτων των Σέρβων και των Ρομά και μελών άλλων μειονοτήτων του Κοσόβου, αλλά και εναντίον Αλβανών του Κοσόβου που είτε χαρακτηρίζονταν συνεργάτες των Σέρβων ή ήταν πολιτικοί αντίπαλοι της ηγεσίας του ΑΣΚ” ανέφερε ο επικεφαλής εισαγγελέας της ειδικής ομάδας ερευνών Κλιντ Ουίλιαμσον παρουσιάζοντας την έκθεση πορισμάτων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Στα εγκλήματα περιλαμβάνονται δολοφονίες, απαγωγές, εξαφανίσεις, παράνομη κράτηση σε στρατόπεδα στο Κόσοβο και στην Αλβανία, σεξουαλική βία, και άλλες μορφές απάνθρωπης μεταχείρισης, βίαιες μετακινήσεις ατόμων από τα σπίτια και τις κοινότητές τους και βεβήλωση και καταστροφή εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών τόπων” ανέφερε ο κ. Ουίλιαμσον, σύμφωνα με σερβικά και διεθνή ΜΜΕ.

«Πιστεύουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιάσειστα ότι τα εγκλήματα αυτά δεν ήταν πράξεις παράνομων ατόμων που ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία, αλλά ότι διεξήχθησαν με οργανωμένο τρόπο και εξουσιοδοτήθηκαν από συγκεκριμένα άτομα στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας του UCK” πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ο κ. Ουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι υπάρχουν “ισχυρές αποδείξεις” ότι κάποια άτομα σκοτώθηκαν από μέλη του ΑΣΚ με πρόθεση την αφαίρεση των ζωτικών τους οργάνων, αλλά οι ισχυρισμοί ότι εκατοντάδες αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν και τα όργανά τους πουλήθηκαν δεν μπορεί να στηριχθεί.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για απαγγελία κατηγοριών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, αλλά διώξεις δεν μπορούν να αποκλεισθούν στο μέλλον.

Η ειδική ομάδα ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων συγκροτήθηκε το 2011 για να εξετάσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

Στην έκθεσή του ο Ελβετός γερουσιαστής συνέδεσε ανώτατους διοικητές του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” μεταξύ άλλων και τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι με το οργανωμένο έγκλημα και με την αφαίρεση και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων Σέρβων απαχθέντων και φυλακισθέντων και άλλων στην Αλβανία στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο κατά το 1998-1999.

Οι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί από εκείνους που κατηγορήθηκαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: