Οι Ταλιμπάν αποκηρύσσουν τον εξτρεμισμό του ΙΚΙΛ




Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσαν τους μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις εξτρεμιστικές ενέργειες και να παραμείνουν ενωμένοι, σε ένα μήνυμά τους που προφανώς έχει ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ΙΚΙΛ), το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε την ίδρυση “χαλιφάτου” στα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του στο Ιράκ και τη Συρία.

Το μήνυμα, που αναρτήθηκε την Πέμπτη σε έναν ιστότοπο των Ταλιμπάν και μεταφράστηκε από την ομάδα SITE η οποία παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες, απευθύνεται στους μαχητές του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία. Η ίδρυση του “χαλιφάτου”, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, συνιστά ευθεία πρόκληση για την κυριαρχία της Αλ Κάιντα στο ισλαμιστικό κίνημα παγκοσμίως.

“Αξίζει τον κόπο να συσταθεί ένα σούρα (συμβούλιο) από τους ηγέτες όλων των τζιχαντιστικών ομάδων και τους εξέχοντες ανθρώπους μεταξύ των ειδικών και των λογίων στη Σαμ (Συρία) ώστε να λυθούν οι διενέξεις”, τονίζεται στο κείμενο.

“Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον εξτρεμισμό στη θρησκεία, να μην δικάζουν τους άλλους χωρίς αποδείξεις και να μην είναι καχύποπτοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις διενέξεις και να μην νομίζουν ότι η γνώμη τους είναι καλύτερη από των υπολοίπων. Θα πρέπει να υπερισχύσει το έλεος και η συμπόνια” συνεχίζουν οι Ταλιμπάν.

Στις 29 Ιουνίου το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, μια οργάνωση που προήλθε από τα σπλάχνα της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε “Ισλαμικό Κράτος” και ανακήρυξε “χαλίφη” (σ.σ. αρχηγό του κράτους) τον ηγέτη της, τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει το Ισλαμικό Κράτος με αφορμή τη δράση του στη Συρία, όπου τα μέλη του έχουν προχωρήσει σε μαζικές εκτελέσεις, αποκεφαλισμούς και σταυρώσεις αντιπάλων τους. Τις τελευταίες εβδομάδες οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν την Μοσούλη, στο Ιράκ και προωθήθηκαν προς τη Βαγδάτη. Στη Συρία έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια και τα ανατολικά, κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν απέφυγαν να σχολιάσουν τον ισχυρισμό του αλ Μπαγκντάντι ότι είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όλων των μουσουλμάνων. Κατ’ ιδίαν ορισμένοι διοικητές των Ταλιμπάν λένε ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν την οργή της Αλ Κάιντα, την οποία θεωρούν σύμμαχό τους στον αγώνα τους εναντίον των Νατοϊκών στρατευμάτων στην περιοχή.

Κάποιοι Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από τους μικρότερους σε ηλικία διοικητές, εξέφραζαν ενθουσιασμό για τη δράση του ΙΚΙΛ. “Χαιρόμαστε για τις μεγάλες προσπάθειες του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Δεκάδες συνάδελφοί μου από εδώ είναι μαζί τους. Σύντομα η Σαμ (Συρία) και το Ιράκ θα είναι ισλαμικά κράτη”, είπε ένας από αυτούς που διοικεί 60 μαχητές. “Μου αρέσει ο τρόπος που μάχονται (…) είναι πολύ αποτελεσματικός. Το χρειαζόμαστε αυτό στο Πακιστάν”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ένας άλλος Πακιστανός διοικητής που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι Ταλιμπάν θεωρούν τον αλ Μπαγκντάντι ως τον ηγέτη όλων των μουσουλμάνων. “Κανείς δεν τον θεωρεί ηγέτη του. Όμως κανείς δεν θα τον κακολογήσει”, εξήγησε.

Στην περιοχή Μπάνου του βορειοδυτικού Πακιστάν, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού εναντίον των ανταρτών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους συνθήματα στους τοίχους που εκθειάζουν το Ισλαμικό Κράτος. “Συγχαρητήρια στον ηγέτη της συριακής οργάνωσης Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι”, γράφει ένα από αυτά, στον τοίχο ενός νοσοκομείου.

Δύο πρωτοεμφανιζόμενες πακιστανικές οργανώσεις ανακοίνωσαν επίσης ότι δηλώνουν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι ομάδες αυτές είναι υπαρκτές και αν έχουν κάποιου είδους επιρροή.

ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: