Η στρατηγική του Πούτιν και η πολιτική της Ε.Ε.




Η Δύση χρειάζεται μια στρατηγική για να περιορίσει το νέο κράτος παρία, τη Ρωσία, αναφέρει η WASHINGTON POST σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The West needs a strategy to contain the world’s newest rogue state — Russia» και με αφορμή την πτώση του μαλαισιανού αεροπλάνου, επικρίνοντας την μετριοπαθή έως τώρα στάση του Προέδρου Ομπάμα και των Ευρωπαίων, ενώ προτείνει τη λήψη μέτρων που θα πλήττουν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας και στρατιωτικά μέτρα, όπως την παροχή του οπλικού υλικού που ζητά η Ουκρανία.

Η καταστροφή, όπως υποστηρίζει, του μαλαισιανού αεροπλάνου πάνω από την Ουκρανία μπορεί να μην αποτελούσε πρόθεση της Ρωσίας ή των μαχητών που εξόπλισε και στηρίζει, αλλά η στάση της μετά την πτώση του αεροπλάνου αποτελεί μάθημα βαρβαρότητας και μια ηθικώς επαίσχυντη πολιτική συμπεριφορά. Μολονότι οι πληρεξούσιοί της, υπό την καθοδήγηση ορισμένων Ρώσων πολιτών, έκαναν τα πάντα για να καλύψουν τη θηριωδία, η κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν αρνείται το προφανές, καταφεύγοντας σε μια καταφανώς ψευδή εκστρατεία προπαγάνδας.

Η πρακτική αυτή της Μόσχας προκάλεσε χθες οργίλες ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά η ρητορεία της Δύσης δεν είναι η κατάλληλη απάντηση αυτή την ώρα, υποστηρίζει το κύριο άρθρο προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μια ευρεία στρατηγική που θα ανακόψει την επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν και, όπου είναι δυνατό, θα την οδηγεί σε υποχώρηση. Η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις που θα πλήττουν τη ρωσική οικονομία, όπως οι κυρώσεις κατά τομέων της οικονομίας της που απείλησαν ότι θα επιβάλλουν ο Πρόεδρος Ομπάμα και η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πριν από πολλούς μήνες, αλλά ποτέ δεν έλαβαν. Τα στρατιωτικά μέτρα είναι επίσης αναγκαία, όπου θα περιλαμβάνεται και ο άμεσος εξοπλισμός του ουκρανικού στρατού με το οπλικό υλικό που έχει ζητήσει. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπισθεί η Ρωσία του κ. Πούτιν όπως της αξίζει, ως ένα επικίνδυνο εγκληματικό καθεστώς που πρέπει να περιορισθεί, καταλήγει το κύριο άρθρο.

http://www.washingtonpost.com/opinions/the-west-needs-a-strategy-to-contain-the-worlds-newest-rogue-state–russia/2014/07/21/01021db0-10fc-11e4-8936-26932bcfd6ed_story.html?hpid=z3

Με αφορμή τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία και διερωτώμενη για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιθετικότητα του Ρώσου Προέδρου Putin, η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The West’s Moment of Truth», υποστηρίζει ότι η μέχρι στιγμής στρατηγική Putin συνίσταται στο να προκαλέσει διχασμό μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μια ημέρα πριν τη συντριβή του MH17, η ΕΕ απαγόρευσε τη ρωσική πρόσβαση σε δάνεια από αναπτυξιακή τράπεζα που στηρίζεται από την ίδια, μια κύρωση ήσσονος σημασίας. Παράλληλα, τονίζεται, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν ενωθεί στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων και να συνεχιστεί η αδιάλειπτη ροή χρημάτων, φυσικού αερίου και πολυτελών ειδών.

Τέλος, η σύνταξη της WSJ επισημαίνει ότι η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες θα είναι μια ευκαιρία για την επίδειξη ενός νέου ρεαλισμού στο θέμα της Ρωσίας, δεδομένου μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Obama διεύρυνε τον κατάλογο των ρωσικών εταιρειών και προσώπων που θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές κεφαλαίου, ενώ ένα αντίστοιχο βήμα πρέπει να λάβει και η ΕΕ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται κύριο άρθρο της NEW YORK TIMES, με τίτλο «An Outrage Compounded by Mystery», όπου επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η επιτακτική ανάγκη για τη συγκρότηση επιτροπής με αξιόπιστους, διεθνείς εμπειρογνώμονες προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους. Τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών ήταν σαφή και σκληρά, αλλά τα λόγια έχουν περιορισμένη αξία, τονίζεται, εκτός εάν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, από τη στιγμή που αυτή αποτύχει να συνεργαστεί για μια άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τη συντριβή της πτήσης 17 και προβεί σε απτά μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσόφωνων ανταρτών. Μετά την πτώση της πτήσης 17 και τη βάρβαρη αντιμετώπιση των σωρών των θυμάτων, είναι καιρός πλέον για την Ευρώπη να θέσει τον Πρόεδρο Putin προ των ευθυνών του, καταλήγει η σύνταξη της ΝΥΤ.

http://online.wsj.com/articles/the-wests-moment-of-truth-1405986861

http://www.nytimes.com/2014/07/22/opinion/Putins-Unconvincing-Words-on-Flight-17-in-Ukraine.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=c-column-top-span-region&region=c-column-top-span-region&WT.nav=c-column-top-span-region

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: