Η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας “έφαγε” τον αγωγό




Η τύχη του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream κρίθηκε κατά τη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, συμβάλλοντας στην κατάλυση της βουλγαρικής κυβέρνησης, γράφει σε ανταπόκρισή του για την CHRISTIAN SCIENCE MONITOR ο Kit Gillet («How Bulgaria Fell Victim to the War over Ukraine»).

Η κατασκευή του αγωγού, που υποστηρίζει η Ρωσία, θα απέφερε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δις δολάρια και την εγγύηση της διασφάλισης των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας. Ο αγωγός ωστόσο αποτελεί την μπάλα στο πολιτικό ποδόσφαιρο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Με την κατασκευή του η Ρωσία ευελπιστεί ότι θα αποφύγει εντελώς το ουκρανικό έδαφος, όντας σε θέση να διοχετεύσει το φυσικό της αέριο απευθείας στην Ευρώπη και να αποκλείει την Ουκρανία, όποτε το επιθυμεί, χωρίς αυτό να επηρεάζει τους Ευρωπαίους πελάτες της. Φοβούμενοι την ενίσχυση της ρωσικής πολιτικής μέσω του αγωγού, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες άσκησαν πιέσεις σε ό,τι αφορά στον South Stream.

Η ΕΕ έγειρε ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των βουλγαρικών συμβολαίων για την κατασκευή του και με την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών και οι ΗΠΑ θέτουν θέμα για την εταιρία Stroytransgaz (μια από τις εταιρίες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία).

Κατά τον Βούλγαρο πολιτικό αναλυτή Daniel Smilov το σχέδιο για την κατασκευή του South Stream έχει παγώσει, καθώς δεν μπορεί να αναληφθεί δράση πριν τις εκλογές και χωρίς τη θετική στάση των Βρυξελλών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Βουλγαρία.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2014/0702/How-Bulgaria-fell-victim-to-the-tug-of-war-over-Ukraine

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: