Του Πανίκου Παναγιώτου, www.philenews.com

Η πρόσφατη εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για μείωση των εκπομπών από τους εγχώριους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έστειλε ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Πολλοί άρχισαν πια να συνειδητοποιούν ότι η φύση δεν παίζει παιχνίδια. Οι ΗΠΑ πληρώνουν κάθε χρόνο βαρύ τίμημα από απανωτά ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα θέσει όριο στις δικές της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για πρώτη φορά, το Πεκίνο εμφανίζεται αποφασισμένο για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά μετά την καταγραφή επιβλαβών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία. Δυστυχώς, το πάθημα των Αμερικανών άργησε να γίνει μάθημα για τους Κινέζους, τους Ρώσους και για άλλους λαούς, των οποίων οι ηγεσίες περί άλλων τυρβάζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Επομένως, η πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα συμβάλλει στην αλλαγή τής μέχρι τώρα πολιτικής πολλών ισχυρών και μικρών χωρών για την κλιματική αλλαγή. Ήδη, δημιούργησε νέες δυναμικές και κράτη που έχουν τεράστιες ευθύνες, όπως η Κίνα και η Ινδία, προχωρούν στη λήψη άμεσων μέτρων. Όσον αφορά τη Ρωσία, η οποία μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, αναγκάζεται σταδιακά από τα γεγονότα να βαδίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Παλαιότερα, ο πρόεδρος Πούτιν είχε υποστηρίξει τη θεωρία των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων που αρνείται την υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Μετά όμως τις ξηρασίες και τους καύσωνες των τελευταίων χρόνων, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε ρωσικές περιοχές, η Μόσχα άρχισε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επιστημονικές μελέτες, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων. Στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του Μπαν Κι-μουν θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή. Η προαναφερθείσα «νέα πραγματικότητα» ενδεχομένως να επηρεάσει το πλαίσιο των συζητήσεων ώστε η παγκόσμια αυτή σύναξη να αποτελέσει εφαλτήριο για συλλογική δράση.

Αν οι πολιτικοί αποτύχουν και αυτή τη φορά, τότε οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εκτεταμένες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι μη αναστρέψιμες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: