Οι NY Times γιά την εκλογή του Γιούνκερ




Με αφορμή τη χθεσινή εκλογή του Jean – Claude Junker ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τη σθεναρή αντίσταση της Βρετανίας και ορισμένων ευρωβουλευτών, ο James Kanter σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES (σελ. Α8), με τίτλο «European Commission Elects a New Leader» επισημαίνει ότι ο κ. Junker αντιμετωπίζει πλέον έναν τεράστιο άθλο εν μέσω επικρίσεων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εκτενής της γραφειοκρατία έχουν ενισχυθεί υπερβολικά και δεν βρίσκονται πλέον σε επαφή με τους απλούς πολίτες.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι μια εξαετής κρίση χρέους προκάλεσε τεράστια επίπεδα ανεργίας σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Ισπανία. Παράλληλα, τονίζεται, έχει αποδυναμώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές για την πλειοψηφία των κ-μ της ευρωζώνης, κάνοντας τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων να μοιάζουν ανίσχυροι μπροστά σε μια σχεδόν κατάρρευση του ευρώ. Και αυτή η αντίληψη βοήθησε πρωτοφανή αριθμό βουλευτών που είναι αντίθετοι στην ΕΕ να κερδίσουν θέσεις εντός Ευρωβουλής τον περασμένο Μάϊο.

Σε ομιλία του πριν την ψηφοφορία, ο κ. Junker, πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, επέμεινε στο ότι εξακολουθεί να υπάρχει «περιθώριο για όνειρα» στην ΕΕ, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να αγαπήσουν εκ νέου την Ευρώπη.

http://www.nytimes.com/2014/07/16/world/europe/jean-claude-juncker-elected-head-of-eu-agency.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: