Η “μητέρα”, η “κόρη” και η κατοχική δύναμη Τουρκία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Κατά καιρούς, οι σχέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας έχουν «υποφέρει»… Εχουν δοκιμαστεί σε περιόδους κατά τις οποίες δεν προμηνύετο θύελλα και νομίζαμε πως τα πάντα κυλούσαν ομαλά. Θα έλεγα πως πλην της περιόδου της προδοτικής χούντας, οι δύο χώρες είχαν κάποια προβλήματα, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να έχει υπάρξει ρηματική διακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση στην κυπριακή. Την εποχή της δικτατορίας, τόσο ο παρανοϊκός Παπαδόπουλος, όσο και ο ψυχοπαθής Ιωαννίδης αντιμετώπιζαν εχθρικά τον Μακάριο. Η συμπεριφορά τους ήταν και απαράδεκτη και αδικαιολόγητη και έντονα αντικυπριακή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεπέρασε κάθε όριο με αφορμή μία ερώτηση της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους για το απαράδεκτο κείμενο του Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με την Κύπρο. Εγκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση ως να είχε εκείνη την ευθύνη για την ορθή ενέργεια της κ. Θεοχάρους να ζητήσει να πληροφορηθεί πως απαντήθηκε -η τεράστια τουρκική πρόκληση- από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν και η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.

Η ευρωβουλευτής, ανήκει μεν στο ΔΗΣΥ, αλλά όλοι γνωρίζουμε –συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας- ότι είναι μία πολιτικός και επιστήμονας με ανεξάρτητη και ελεύθερη σκέψη. Είναι ένας πολύ δημοκρατικός άνθρωπος, με αρχές και συνέπεια, η οποία χαίρει εκτίμησης.

Ο πόνος της κ. Θεοχάρους, όπως και όλων όσων γεννηθήκαμε στο νησί, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και το γεγονός ότι αυτή είναι «αποδεκτή» ακόμα και από Ελληνες αξιωματούχους. Ειλικρινά είναι τραγικό να γίνεται κανείς μάρτυρας της απαράδεκτης πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και να συνειδητοποιεί ότι στο όνομα της ενωμένης Ευρώπης η Ελλάδα …ακολουθεί ακόμα και αν δεν συμφωνεί:

  • Για το θέμα της Ουκρανίας οι πάντες, ακόμα και η κατοχική δύναμη Τουρκία, καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα.
  • Στην Κύπρο, όπου για 40 χρόνια δοκιμάζεται ένας υπερήφανος λαός, οι κατακτητές δεν ενοχλούνται από κανένα.

Ο κ. Βενιζέλος διέπραξε ένα μεγάλο λάθος στέλλοντας τη ρηματική διακοίνωση στον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Θα μπορούσε να δώσει μία απάντηση στην κ. Θεοχάρους, και να μιλήσει για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης όταν παρέλαβε το κατάπτυστο έγγραφο του Νταβούτογλου, και να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε, δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι η ελληνική αντίδραση στην ανακοίνωση της Αγκυρας για την δήθεν «εξάτμιιση» της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν η πρέπουσα… Είναι ένα θέμα που δεν επιτρέπεται να κλείσει άρον-άρον, διότι το απαράδεκτο τουρκικό έγγραφο, που αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», αποτελεί προσβολή και για την Ελλάδα –όχι μόνο για την Κύπρο.

Η Αθήνα πρέπει να αποστείλει τη ρηματική διακοίνωση στην Αγκυρα, να ζητήσει εξηγήσεις και να την αποσύρει από τη Λευκωσία. Πρέπει να καταγγείλει την τουρκική συμπεριφορά στις Βρυξέλλες και στην Αμερική.

Και ενώ όλα αυτά τα απαράδεκτα συμβαίνουν μεταξύ της «μητέρας» και της «κόρης», η Αμερική στέλλει θετικά μηνύματα για την Κύπρο και το πρόβλημά της. Χωρίς αμφιβολία ήταν βαρυσήμαντη η ομιλία του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, στη Φιλαδέλφεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και δικαιολογεί αισιοδοξία το γεγονός ότι βλέπουμε για πρώτη φορά μία αναγνώριση από την πλευρά του Λευκού Οίκου για την απαράδεκτη στάσης της Τουρκίας. Πρόκειται γιά σημαντική αλλαγή.

Μέσω της ομιλίας του έστειλε σοβαρά μηνύματα στην Αγκυρα. Ξεκαθάρισε ότι «αναμφίβολα οι ΗΠΑ έχουν, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στη νήσο».

Εχει μεγάλη σημασία και η συνέχεια της τοποθέτησής του. Είπε: «Υποπτεύομαι ότι κάποιοι εδώ θεώρησαν ότι δεν είναι αυτός τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να διαπραγματευτείς μεταξύ δύο λαθών. Το πρώτο, δεν θα έπρεπε να ακουμπήσουν το πόδι τους στο νησί Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς να έχουν καλεστεί από την κυβέρνηση. Και δεύτερον, υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση στο νησί. Αυτή είναι η θέση μου, η θέση των ΗΠΑ και η θέση όλων των κυβερνήσεων των κρατών του κόσμου, πλην ενός».

Οι ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία πρέπει να «κρατήσουν» ότι ο κ. Μπάιντεν συμφώνησε με τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης, να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Είναι μία επιθετική κίνηση από τον δεύτερο πιό ισχυρό πολιτικό στον κόσμο.

Να κρατήσουμε επίσης ότι η σχέση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι στενή και αναβαθμισμένη. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως «είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας ποτέ στο παρελθόν δεν εργάστηκαν τόσο στενά για την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» τόνισε ως να μιλούσε για μία ισχυρή χώρα.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα. Αυτή η διαπίστωση δείχνει μία στροφή στο Κυπριακό, καθώς η Ουάσιγκτον αντλαμβάνεται ότι το νησί δεν παράγει μόνο …πορτοκάλια. Διαθέτει και φυσικό αέριο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (www.philenews.com) και στην ιστοσελίδα www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: