Οι μεγαλύτερες κρατικές χρεοκοπίες από το 2000




Σε άρθρο του Daniel Huang στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Don’t Cry for Them: The World’s Biggest Sovereign Defaults Since 2000», παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες κρατικές χρεοκοπίες από το 2000 και συγκεκριμένα αυτές της Αργεντινής, ύψους 82 δις δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2001, του Ισημερινού, ύψους 3,2 δις δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2008, της Τζαμάϊκα, ύψους 7,9 δις δολαρίων, τον Φεβρουάριο του 2010 και τέλος της Ελλάδας, ύψους 138 δις δολαρίων, τον Μάρτιο του 2012.

Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην ιστορία, παρότι η χώρα διέθετε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη μεταξύ 2000-2007. Όμως η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού της από το 1973 και μετά.

Από το 1981, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε ιδιαίτερα μεγάλα ελλείμματα για να χρηματοδοτήσει υπέρογκες δημόσιες δαπάνες. Η φοροδιαφυγή είχε από μακρού καταστεί ένα σημαντικό πρόβλημα, τόσο διαδεδομένο που πολλοί το είχαν ασπαστεί ως «εθνικό σπορ». Σύμφωνα με μελέτες το ποσό των ανείσπρακτων φόρων τα χρόνια πριν από την κατάρρευση της χώρας ανήλθε στα 30 δις ευρώ (41,1 δισ. δολ.).

Αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια όταν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2009, αποκάλυψε την πραγματική έκταση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ένα «επιβλητικό» δημόσιο χρέος ύψους 410 δις δολαρίων. Το άρθρο καταλhgει ότι μετά το μνημόνιο οι έλληνες πολίτες αντέδρασαν με διαδηλώσεις και ταραχές και η χώρα άρχισε τη μακρά και αργή ανάκαμψη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: