Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εκεχειρία και ενίσχυση του Αμπάς




Με αφορμή το χθεσινό βομβαρδισμό σχολείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, όπου είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο πολλοί Παλαιστίνιοι και είχε ως τραγικό απολογισμό το θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων, η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε άρθρο της με τίτλο «Gazas Mounting Death Toll» (σελ. Α26) επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός απωλειών υπερβαίνει πλέον τους 750, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι Παλαιστίνιοι.

Η σύνταξη της ΝΥΤ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι σίγουρα το Ισραήλ έχει λόγους για την ισχυρή στρατιωτική δράση που λαμβάνει κατά το καταιγισμό ρουκετών στα εδάφη του, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος στο γεγονός ότι αθώοι πληρώνουν αβάσταχτο κόστος λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, τουλάχιστον 72 σχολεία, νοσοκομεία και γραφεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταστραφεί λόγω της σύρραξης, παρότι διέθεταν εμφανή σήμανση. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται, τα Ηνωμένα Έθνη δεν ενίσχυσαν την αξιοπιστία και την επιρροή τους, όταν σε απόφασή του την περασμένη Τετάρτη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο Ισραήλ, αρχίζοντας έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.

Θα ήταν κατά των συμφερόντων του Ισραήλ εάν ο μετριοπαθής Παλαιστίνιος Πρόεδρος, MahmoudAbbas, περιθωριοποιείτο ενώ ενισχύονταν οι σκληροπυρηνικοί και οποιαδήποτε προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της θέσης του κ. Abbas. «Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, JohnKerry, εργάζεται πυρετωδώς για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός, αλλά η αποστολή του είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και ενώ τω μεταξύ, η αιματοχυσία συνεχίζεται», καταλήγει η σύνταξη της ΝΥΤ.

http://www.nytimes.com/2014/07/25/opinion/gazas-mounting-death-toll.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=c-column-top-span-region&region=c-column-top-span-region&WT.nav=c-column-top-span-region&_r=0

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: