Οι ΗΠΑ αναμένουν την εκλογή του νέου Προέδρου της Τουρκίας




Με ανυπομονησία αναμένουν οι ΗΠΑ τις εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία κατά τις οποίες θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

“Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν κανένα υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος στην Τουρκία ή στον κόσμο, στηρίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες”, ανέφερε στο Ανατολού ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προσθέτοντας πως αναμένουν με ανυπομονησία να εργαστούν με οποιονδήποτε εκλέξει ο τουρκικός λαός στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Στην Τουρκία η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου ξεκίνησε επισήμως από χθες. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν μεγαλοπρεπή τη χθεσινή έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ως υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σχολιάζοντας ότι υπάρχει επαγγελματισμός, αντίθετα με την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου των αντιπολιτευόμενων Κομμάτων CTP-MHP Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος ακόμη αναζητεί τους επικοινωνιολόγους του.

“Η πολιτική δεν είναι μόνο ιδεολογία και υποσχέσεις, σημαίνει και μια τεχνική υποδομή, έναν επαγγελματισμό, μια διαφημιστική εκστρατεία. Οι επικοινωνιολόγοι του Ερντογάν Ερόλ Ολτσάκ και Ερντάν Αϊντίν παρακολουθούν από κοντά εδώ και χρόνια τις αμερικανικές εκλογές. Χθες το λόγκο, τα ηχητικά, η μουσική έμοιαζαν με τις δαπανηρές εκστρατείες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία”, σχολιάζει στο σημερινό της άρθρο η Ασλί Αϊντίντανπας της εφημερίδας Μιλλιέτ.

Εκτιμά πως όπως και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία δεν θα κινηθεί γύρω από την ιδεολογία και το πρόγραμμα του υποψηφίου του ΑΚΡ, αλλά γύρω από την ηγετική προσωπικότητα του. Γι’ αυτό και παρουσίασαν χθες το προφίλ ενός ηγέτη που αντιμετώπισε εμπόδια σε όλη του την πολιτική καριέρα και στο τέλος κατάφερε σαν πολεμιστής να τα ξεπεράσει. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρουσιάστηκε ως ηγέτης ισχυρός αλλά ως ένας ο οποίος πάλεψε με το σύστημα και ως εκπρόσωπος μιας μάζας, η οποία είναι καταπιεσμένη για 200 χρόνια. Η ιστορία για τα βραχιόλια και τα θρησκευτικά στοιχεία της ομιλίας Ερντογάν ενισχύουν αυτή την θέση. Οι λαϊκές μάζες τον βλέπουν σαν έναν που βγήκε ανάμεσά τους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιθανόν ο Ταγίπ Ερντογάν να εκλεγεί και από τον πρώτο γύρο, έστω και αν η συμμετοχή αναμένεται να είναι χαμηλή. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα πάνε στην κάλπη οι ψηφοφόροι του CHP – MHP. Αν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιλέξουν να μην πάνε στην κάλπη ως αντίδραση στην επιλογή των κομμάτων τους, τότε αυτό θα ωφελήσει τον Ταγίπ Ερνογάν. Γι’ αυτό και έχει σημασία η εκστρατεία που θα κάνει ο Ιχσάνογλου. Έχει μείνει ένας μόνο μήνας για τις εκλογές και για να πάει στο δεύτερο γύρο ο Ιχσάνογλου πρέπει να σκεφτεί μια δημιουργική εκστρατεία.

Επίσης Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό που θα καταφέρει να πάρει ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αν καταφέρει ξεπεράσει το 10%, τότε ο δεύτερος γύρος είναι σχεδόν αναπόφευκτος καθώς τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουν το 50%. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από ένα 3-5%.

Ήδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι αντιδράσεις εναντίον του υποψηφίου του κόμματος είναι μεγάλες: 21 βουλευτές δεν υπέγραψαν για την υποψηφιότητα του Ιχσάνογλου. Ακούγεται ότι ετοιμάζεται να κατέβει ως υποψήφια της αντιπολίτευσης και η Εμινέ Ουλκέρ Ταρχάν, αν και είναι δύσκολο αυτοί οι 21 βουλευτές να συμφωνήσουν μεταξύ τους για να στηρίξουν την υποψηφιότητά της.

Κι αυτό γιατί για να κατέβει ένας υποψήφιος πρόεδρος χρειάζονται οι υπογραφές 20 βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Αλλά αν τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ των βουλευτών, αυτό που μπορεί να πάρει η Εμινέ Ουλκέρ Ταρχάν είναι ένα ποσοστό κοντά στο 3%. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συνεργασία των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να βλάψει την υποψηφιότητα Ιχσάνογλου έστω και αν καταφέρει να πάει στο δεύτερο γύρο.

Από την άλλη όμως κάποιοι λένε ότι μπορεί και να ωφελήσει η υποψηφιότητά της επειδή θα κάνει κάποιους του CHP που δεν σκέφτονταν να πάνε καν να ψηφίσουν να συμμετάσχουν τελικά. Κάτι τέτοιο, λένε, θα εμποδίσει Ερντογάν να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: