Η Ελλάδα διέψευσε όσους στοιχημάτιζαν στην αποτυχία, δήλωσε ο Σαμαράς




Έναν σύντομο απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή λήξης στο Ζάππειο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη διέψευσαν εκείνους που στοιχημάτισαν στην αποτυχία και στην διάλυση.

«Κάποιοι προεξοφλούσαν και την αναγκαστική έξοδό της από την ευρωζώνη. Την ίδια εποχή, πριν από δύο χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι στοιχημάτιζαν στη διάλυσή της» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ακολούθως φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να… αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Έχουν ως πρότυπά του τις… χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν «λύτρωση». Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν «καταστροφή»! Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα τους διέψευσε όλους, πέτυχε την δημοσιονομική εξυγίανση, σταθεροποίησε την θέση της χώρας, εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις, βγήκε στις αγορές και τώρα βγαίνει από την μακροχρόνια ύφεση.

Στον σύντομο απολογισμό του, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο το 40% του προϋπολογισμού για την Προεδρία, υπογράμμισε:

«Ενισχύσαμε την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Με προτεραιότητα την Τραπεζική Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατασκευαστικές αδυναμίες του ευρώ. Αυτές που αναδείχθηκαν από την κρίση. Προωθήσαμε ουσιαστικά τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης που παραμερίζει τις εσωτερικές ανισότητες, που εγγυάται τις καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων και τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις.

Πολεμήσαμε την οικονομική στασιμότητα και την ύφεση. Με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Προωθήσαμε σε νομοθετικό επίπεδο, εκείνες τις παρεμβάσεις και τα νομοθετήματα που διασφαλίζουν έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Κυρίως, όμως, η Ελληνική Προεδρία ανέδειξε την ανάπτυξη και την απασχόληση ως κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη σήμερα.

Επίσης, για πρώτη φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναδείξαμε την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Με ανθρωπιστικούς όρους πάντα, αλλά τα αναδείξαμε ως αυτό που πραγματικά είναι: ως ζήτημα ασφαλείας για το σύνολο της Ευρώπης. Κορυφαίο επίτευγμα της Προεδρίας, ο καθορισμός των Κατευθυντήριων Γραμμών για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (αυτό που ονομάζεται Post-Stockholm). Κυρίως όμως, η μετανάστευση εντάσσεται πλέον ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Η Ελληνική προεδρία ανέδειξε και τις Θαλάσσιες πολιτικές ως μια ξεχωριστή προτεραιότητα. Βεβαίως αυτό υπαγορεύτηκε και από το εθνικό συμφέρον μας, καθώς η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία και διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, με θαλάσσια σύνορα που ταυτίζονται με τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ένωσης.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να εντάξουμε στην θαλάσσια ασφάλεια την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων στη θάλασσα για την οικονομία, για την ανάπτυξη ενεργειακών αποθεμάτων και για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Έτσι υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αναπτύσσει μία συνολική, διατομεακή και οικονομικά αποδοτική στρατηγική».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «συμφωνήσαμε στην περιφρούρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ» και πρόσθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό της επόμενης, ιταλικής Προεδρίας, που αναλαμβάνει την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση αυτής της Στρατηγικής. Και αυτό θα τονίσω μεθαύριο στο Στρασβούργο, στην εκεί τελετή λήξης της Ελληνικής Προεδρίας».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Η ελληνική Προεδρία συνέπεσε και με τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ψήφισαν εναντίον της Ένωσης. Ζήτησαν όμως, περισσότερη και καλύτερη Ένωση! Αποδοκίμασαν την Ευρώπη των στατιστικών, των απρόσωπων γραφειοκρατικών αυτοματισμών και των μονοδιάστατων οικονομικών μεγεθών. Απαίτησαν μία Ευρώπη οραματική και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Ζήτησαν μια Ευρώπη ικανή να εμπνέει τους πολίτες της. Αλλά και ικανή να λύνει τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα την ανεργία, την ύφεση και την ασφάλεια».

Πηγή: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: