«Ντι Πρέσε»: “Η Ελλάδα αποκλείει νέα διαγραφή χρέους”




«Η Ελλάδα αποκλείει μια νέα διαγραφή χρέους ή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών» τιτλοφορεί σημερινό της δημοσίευμα η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» (Die Presse), σημειώνοντας πως για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται πλέον τέτοιο θέμα, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπό της, «εάν δεν υπάρχει χρηματοδοτική ανάγκη, δεν χρειάζεται και νέο πρόγραμμα βοήθειας».

Όπως αναφέρεται σχετικά, μια εκ νέου διαγραφή χρέους σε βάρος των πιστωτών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους εταίρους στην Ευρώπη για ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους, όπως παράταση του χρόνου ή χαμηλότερα επιτόκια.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, ενώ από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το ερχόμενο έτος ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι προφανώς διαφορετικές και αναφέρουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει λάβει υπόψη του όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα για την κάλυψη των κενών, ενώ αποφασιστικής σημασίας είναι το ό,τι η Ελλάδα θα εξέλθει φέτος από την ύφεση και θα υπάρξει ελαφρά μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Η εφημερίδα παρατηρεί πως στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ διέθεσαν πακέτα διάσωσης, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία φέτος επέστρεψε για πρώτη φορά, εδώ και πολύ καιρό, στις χρηματαγορές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: