Η Ε.Ε. να μοιραστεί το βάρος της λαθρομετανάστευσης




Την αδυναμία της Ιταλίας να αντιμετωπίσει μόνη της τα κύματα των λαθρομεταναστών που φθάνουν στις ακτές της και την ανάγκη καταμερισμού του κόστους διάσωσης και φροντίδας των λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ο Benjamin Ward, αναπληρωτής διευθυντής του τομέα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε άρθρο γνώμης στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Refugees Shouldn’t Be Italy’s Burden Alone».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η αποφασιστικότητα του ιταλικού ναυτικού στην πρόσφατη διάσωση 600 περίπου λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο είναι βρίσκεται σε αντίθεση με την στάση πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ μάλιστα στα τέλη Ιουνίου δεν ενέκρινε κανένα νέο μέτρο συνδρομής της Ιταλίας, παρά την διαρκή αύξηση του κύματος των λαθρομεταναστών.

Ο αρθρογράφος αμφισβητεί επίσης τη ρητορική των Ευρωπαίων για επίλυση των βασικών αιτιών του προβλήματος, θεωρώντας ότι η Ευρώπη θα παραμένει πάντα ελκυστική, πέραν των εμπόλεμων διενέξεων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσης,  λόγω της δυνατότητας απασχόλησης και του υψηλού επιπέδου διαβίωσης που διαθέτει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ ήταν το 2012 στα 33.906 δολάρια, ενώ στην Υποσαχάρια Αφρική ήταν 1.547 δολάρια.

Λίγο πριν την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi, δήλωσε ότι εάν η Frontex δεν αναλάμβανε την ευθύνη για την επιχείρηση Mare Nostrum διάσωσης των λαθρομεταναστών τότε θα ήταν υποχρεωμένος να περιορίσει ή να διακόψει την επιχείρηση. Τώρα που η Ρώμη ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μπορεί να επαναφέρει εκ νέου το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 16 Ιουλίου.

Μεταξύ των αιτιών αύξησης της λαθρομετανάστευσης προς την Ιταλία αναφέρονται η κατάρρευση των κρατικών θεσμών στη Λιβύη, η αυξανόμενη δυσκολία εισόδου στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και η επιδείνωση της κρίσης στη Συρία.

http://online.wsj.com/articles/italys-refugee-problem-1404847685?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: