Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και το ΑΚΕΛ




Ο θεωρητικός συνταγματολόγος του ΑΚΕΛ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρωτοσύμβουλος του τέως ΠτΔ σε εκτενή (δύο μέρη) συνέντευξη του στον τύπο, μας συμβουλεύει πως δεν μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τη ΔΔΟ, αφού την έχουμε κάμει παντιέρα μας και κατορθώσαμε από την εποχή της αριστερής διακυβέρνησης Γ. Βασιλείου να βγάλουμε τα μάτια μας και να την εντάξουμε και στα ψηφίσματα των ΗΕ ως δική μας μοναδική επιδίωξη λύσης, με «σωστό» ή λανθασμένο περιεχόμενο. Και το επιχείρημα του είναι πως θα απωλέσουμε την αξιοπιστία μας ως ΚΔ. Το ότι η Τουρκική πλευρά, που δεν υπάρχει συμφωνία την οποίαν να μην έχει αθετήσει χωρίς να χάνει την αξιοπιστία της, το παραγνωρίζει.

Μπορώ να αντιληφθώ πως αισθάνεται κάποιος ο οποίος μια ζωή έχει κάμει βίωμα του να υπερασπίζεται κάτι που δεν είναι ορθό και ίσως να το γνωρίζει, αλλά δεν έχει το σθένος να απαγκιστρωθεί από αυτό γιατί θεωρεί πως θα γελοιοποιηθεί ή πως θα κατηγορηθεί πως «είναι θέμα γοήτρου» ή πως πάσχει από «το σύνδρομο του συγγραφέα». Αυτό δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο στον χαρακτήρα του Έλληνα και αυτός είναι ο λόγος που δεν είδαμε κανέναν να λέγει το meaculpa για το πραξικόπημα, για το χρηματηστήριο, για το Μαρί, για τα κουρέματα, για τις Τράπεζες και γενικά για όλα τα δεινά που μας προκάλεσαν συμπατριώτες μας. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κανείς που να διατείνεται πως όλες αυτές οι «πληγές των Φαραώ» προέκυψαν από μόνες τους και δεν είναι προϊόν ενεργειών συμπατριωτών μας οι πλείστοι από τους οποίους σε υψηλά αξιώματα, περιλαμβανομένου και του αξιώματος του ΠτΔ..

Η όλη προσπάθεια του αναλίσκεται στο να μας πείσει πως ο τέως ΠτΔ έφθασε σε ένα τόσο προχωρημένο σημείο (ευκταίας) συμφωνίας με τον Ταλάτ που έπρεπε να το αναγγνωρίσει και να το αξιοποιήσει ο σημερινός Πρόεδρος. Με εκ περιτροπής προεδρίες , με σταθμισμένες ψήφους, με παραμονή εποίκων και δεν ξέρω τι άλλα είχε το καλάθι. Απλά αντιγράφω μια περικοπή της συνέντευξης στην ερώτηση-Κατηγορείτε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ψήλωσε τον πήχη και πέρασε από κάτω. Αυτό έχει να κάνει και με το ότι άδειασε το τραπέζι; (Δηλαδή δεν δέχθηκε τις συγκλήσεις Χριστόφια-Ταλάτ)

«Γνωρίζετε ότι αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή. Δεν είναι θέμα γοήτρου, δεν είναι το σύνδρομο του συγγραφέα, ότι δηλαδή εμείς πετύχαμε αυτές τις συγκλήσεις και θέλουμε να διατηρηθούν. Δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά παρά μόνο η έγνοια για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Είχαμε φτάσει σ’ ένα προχωρημένο σημείο μαζί με τον Ταλάτ και ήρθε ο Έρογλου και αχρήστευσε όλες τις ουσιαστικές συγκλήσεις..…»

Αφού λοιπόν ο νυν ΠτΔ δεν κατορθώνει τίποτα καλύτερο από τον τέως και αφού μοναδική έγνοια του ΑΚΕΛ είναι η σωστή λύση του Κυπριακού με βάση το γνωστό ποίημα που όλοι γνωρίζουμε από στήθους «λύση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Η.Ε.», παρακαλώ να μας πουν αν αυτή η ΔΔΟ που ευαγγελίζονται θα μου επιτρέψει εμένα και της οικογένειας μου να επιστρέψουμε στην πατρογονική εστία, να έχουμε το δικαίωμα της εργασίας και ελευθεροεπικοινωνίας, το δικαίωμα της απόκτησης ή διαχείρησης της ακίνητης περιουσίας μας, να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής της παιδείας και της θρησκείας μας χωρίς παρεμβάσεις και προσκόμματα, να έχουμε το δικαίωμα της ψήφου στον χώρο που θα ζούμε και κυριότερο θα απολαμβάνουμε όλα τα πιό πάνω Πανευρωπαϊκά αγαθά μέσα σε συνθήκες απόλυτης ειρήνης και ασφάλειας. Αν λοιπόν η ΔΔΟ του ΑΚΕΛ με το όποιο περιεχόμενο  της, μου διασφαλίζει τα πιό πάνω είμαι διατεθειμένος να δώσω το ΝΑΙ μου σε αυτήν τη λύση. Περιμένω λοιπόν την επιβεβαίωση τους.

Οδυσσέας Αγγελίδης,

Λάρνακας Λαπήθου.

25  Ιουλίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: