Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ




ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – WWW.PHILENEWS.COM

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις της αναπληρωτού εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, για το Κυπριακό, επιβεβαιώνουν όσους πολλές φορές έχουν υποστηρίξει πως δεν αρκούν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, όσο ψηλά και να βρίσκονται, αλλά επιβάλλεται να πεισθεί και η γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις  της κ. Μαρί Χαρφ παραπέμπουν στις διαχρονικές θέσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό. Παραπέμπουν σε μια προσέγγιση συγκάλυψης της κατοχικής δύναμης και υποβάθμισης του προβλήματος σε μια δικοινοτική διαφορά.

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ανταποκριτή του «Φ» στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ισχυρίστηκε ότι οι περιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου και τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, που κατέληξαν σε απόσχιση της Κριμαίας, είναι διαφορετικές για τις ΗΠΑ. Διατυπώθηκε δε και το απίστευτο επιχείρημα από την κ. Χαρφ, ότι δεν καταρρίπτονται αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο. Το γεγονός ότι ακόμη αυτός ο λαός τελεί κηδείες πεσόντων κατά την εισβολή την αφήνει προφανώς αδιάφορη.

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επέλεξε τη γνωστή οδό της επανάληψης της θέσης  πως «στην Κύπρο υπάρχει αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μία συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα αυτής της αποστολής». Μια επαναλαμβανόμενη θέση που προσφέρεται για άλλοθι όταν θέλουν να αποφύγουν την ουσία. Όταν θέλουν να μην «πειράξουν» την Τουρκία, παραπέμπουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Οι θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Φιλαδέλφεια, αλλά και αυτές που έγιναν από τον ίδιο κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο, αποτελούν ενδείξεις για αλλαγή πολιτικής. Θεωρούμε άκρως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εκ της θέσεως του μπορεί, ασφαλώς, να ασκήσει την αμερικανική πολιτική. Δεν μπορούν οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρακάμψουν τον Λευκό Οίκο, τον αντιπρόεδρο της χώρας.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν να φαντάζουν ένα ζήτημα εσωτερικό που ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση Λευκού Οίκου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως θα πρέπει να υπάρξουν και από δικής μας πλευράς παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο, για να υπενθυμίζεται συνεχώς ότι δεν μπορεί η γραφειοκρατία να αγνοεί τα όσα αναφέρει και δημοσίως ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Ό,τι δηλαδή έγινε στη διάρκεια της ενημέρωσης, μεταξύ του ανταποκριτή του «Φ» και της αναπληρωτού εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, μπορεί να επαναλαμβάνεται με διπλωματικές παρεμβάσεις.

– See more at: http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: