Η Χαμάς απειλεί να κτυπήσει το αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν




Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε πως προτίθεται να εκτοξεύσει ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν-Γκουριόν του Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς αυτή την κύρια πύλη του Ισραήλ προς τον κόσμο, την ώρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, πριν από τέσσερις ημέρες, έφθασαν σήμερα τους 118.

Το αεροδρόμιο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά αφότου το Ισραήλ άρχισε, την Τρίτη, την αεροπορική επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και οι παλαιστίνιοι μαχητές αύξησαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τις πτήσεις τους, παρά τις καθημερινές πλέον εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, οι οποίες είτε αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα είτε πέφτουν σε περιοχές όπου δεν προκαλούν θύματα.

“Η ένοπλη πτέρυγα του κινήματος Χαμάς αποφάσισε να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση και σας προειδοποιούμε να μην πραγματοποιείτε πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, το οποίο θα είναι ένας από τους στόχους μας σήμερα επειδή φιλοξενεί και μια στρατιωτική αεροπορική βάση”, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τις Ταξιαρχίες Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η οργάνωση, η οποία λέει πως εξέδωσε την προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενος τραυματισμός των επιβατών τους, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως εκτόξευσε ήδη σήμερα εναντίον του αεροδρομίου τουλάχιστον μια ρουκέτα.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής Αερολιμενικής Αρχής δήλωσε πως μια σειρήνα ήχησε στο Μπεν-Γκουριόν και πως κάθε δραστηριότητα διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά, αλλά πρόσθεσε πως επρόκειτο για ένα γενικό συναγερμό στην περιοχή του Τελ Αβίβ και δεν αφορούσε άμεση απειλή για το αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Γάζας, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Λωρίδας στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, αυξάνοντας σε 100 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, πριν από τέσσερις ημέρες.

Τη στιγμή της επίθεσης, οι δύο Παλαιστίνιοι κυκλοφορούσαν μέσα σε αυτοκίνητο του δήμου της Γάζας στον τομέα του προσφυγικού καταυλισμού του Μπουρέιτζ. Ένας τρίτος άνδρας που επέβαινε στο όχημα τραυματίσθηκε σοβαρά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασράφ αλ-Κούντρα.

Πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του πολέμου

Ο μεγάλος αριθμός αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα εγείρουν ανησυχίες πως η χώρα αυτή διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δημοσιεύματα κατά τα οποία πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα εναντίον κατοικιών προκαλούν βαθιά ανησυχία, σημείωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

«Οι αναφορές αυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι ισραηλινές επιδρομές είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο του πολέμου», τόνισε η Πιλάι.

Η ίδια πρόσθεσε πως την ανησυχούν εξίσου οι ενέργειες του Ισραήλ και οι επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύονται αδιακρίτως από παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα εναντίον στόχων στο Ισραήλ και κάλεσε με έντονο τρόπο και τις δύο πλευρές «να σέβονται τα δικαιώματα των αμάχων».

Βομβαρδίζοντας κατοικίες, το Ισραήλ πιθανόν παραβιάζει το δίκαιο του πολέμου, εξήγησε ακόμη η εκπρόσωπος της Πιλάι, η Ραβίνα Σαμντασάνι. «Έχουμε λάβει βαθύτατα ανησυχητικές αναφορές, με βάση τις οποίες ένας αριθμός αμάχων, περιλαμβανομένων και παιδιών, έχουν πέσει θύματα (αεροπορικών) πληγμάτων σε σπίτια», είπε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Σαμντασάνι επισήμανε ότι έστω και στην περίπτωση που «ένα σπίτι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, η όποια επίθεση» εναντίον του «θα πρέπει να είναι ανάλογη, να προσφέρει ένα αδιαμφισβήτητο στρατιωτικό πλεονέκτημα» ενώ και πρέπει ακόμη να «λαμβάνονται προφυλάξεις για να προστατεύονται οι άμαχοι» από το στρατό.

Γενικά «τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς, όπως για κατοικία, θεωρείται ότι δεν αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Πιλάι στις δηλώσεις της στη Γενεύη.

Στην γραπτή ανακοίνωσή της η ίδια η Πιλάι τόνισε πως «το Ισραήλ, η Χαμάς και οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα τον έχουν ακολουθήσει ξανά αυτόν τον δρόμο στο παρελθόν, και οδήγησε μόνο σε θάνατο, σε καταστροφή, σε δυσπιστία, μια οδυνηρή παράταση της σύγκρουσης», τονίζοντας πως «για ακόμα μια φορά», οι άμαχοι «υφίστανται το βαρύτερο τίμημα της σύγκρουσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και να μην προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή» σημείωσε ο πρόεδρος Γκιουλ σε ανακοίνωσή του με την οποία κάλεσε παράλληλα να επανέλθουν ξανά σε ισχύ οι όροι της εκεχειρίας του 2012 ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Ο Ερντογάν είπε από τη δική του πλευρά ότι «δεν είναι δυνατό» να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ ενόσω συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αποκαλώντας δυσανάλογη χρήση βίας τις αεροπορικές επιδρομές.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: