Οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες της Ευρώπης




H Ευρώπη είναι βυθισμένη σε μια βαθιά ύφεση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την προοπτική μιας πολυετούς αποτελμάτωσης και υψηλής ανεργίας, υποστηρίζει ο Marcel Fratzscher, Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Europe Doesn’t Need More PUBLIC Spending».

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντοπίζουν τη λάθος λύση, καθώς η γηραιά ήπειρος δεν χρειάζεται αυξημένες δημόσιες δαπάνες και μεγαλύτερες διοικητικές δομές, αλλά ενίσχυση του ανταγωνισμού, των καινοτομιών και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις- συμπεριλαμβανομένων αυτών στις δομές της αγοράς εργασίας, παραγωγής και κοινωνικής ασφάλειας – έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Παρ΄όλα αυτά, οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αποφέρει ταχεία αποτελέσματα, καθώς ακόμη και η Γερμανία στις αρχές του 2000 χρειάστηκε πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή από τον Καγκελάριο Gerhard Schroeder μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και φοροαπαλλαγών για να επανακάμψει στο ρυθμό των γειτόνων της.

Η απάντηση είναι αλλού, συνεχίζει ο οικονομικός αναλυτής, διευκρινίζοντας ότι μια νέα έρευνα από το εδρεύον στο Βερολίνο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο κώλυμα στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι το οικτρά χαμηλό επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το ΑΕΠ, οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ευρωζώνη έχουν μειωθεί περίπου κατά 4% αθροιστικά από το 2008 κι σχεδόν όλα τα κ-μ της ευρωζώνης χαρακτηρίζονται από ένα τεράστιο επενδυτικό χάσμα, που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ή περίπου σε €200 δις ετησίως.

Για το λόγο αυτό, η Ευρώπη χρειάζεται να δρομολογήσει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και μια ατζέντα στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να εμπεριέχει τρία στοιχεία. Καταρχήν, οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν την ενιαία αγορά  υπηρεσιών, ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσει φορολογικά κίνητρα για εταιρίες, με επενδυτικές δαπάνες εκπίπτουσες της φορολογίας και μειώνοντας τα κόστη, αντιστοίχως με ότι είχε πράξει η Γερμανία το 2004 και το 2009.

Τέλος, προσθέτει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο – βασισμένο στις ήδη υπάρχουσες δομές εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – με σκοπό τη συγκέντρωση επενδύσεων μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ και έχοντας ως απώτερο στόχο τη συνολική κατανομή του επενδυτικού κεφαλαίου.

http://online.wsj.com/articles/the-way-out-of-the-euro-zone-crisis-1404403908

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: