Γάζα: Πόλεμος, νεκροί και αλληλοκατηγορίες




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η Χαμάς φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τους αμάχους που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα, ενώ επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις ρίψεις ρουκετών από το ισλαμιστικό κίνημα.

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει αυτούς τους βομβαρδισμούς όσο δεν εξασφαλίζει μια «διαρκή ασφάλεια» για το λαό του.

«Εμείς χρησιμοποιούμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, όπως θα το κάνουν οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση» υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει χθες το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και να «σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Όμως ο Νετανιάχου διεβεβαίωσε σήμερα ότι η Χαμάς είναι η μόνη που ευθύνεται για όλους τους πολίτες που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα καθώς τοποθετεί ρουκέτες και κέντρα ελέγχου «μέσα σε σπίτια, σε νοσοκομεία, κοντά σε παιδικούς σταθμούς και τεμένη».

«Φυσικά λοιπόν είναι υπεύθυνοι για όλους τους θανάτους πολιτών που τυχαία συμβαίνουν» υποστήριξε.

«Λυπούμαστε για όλους τους τυχαίους θανάτους των πολιτών όμως είναι η Χαμάς που φέρει την πλήρη ευθύνη» επέμεινε.

ΧΑΜΑΣ: Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις ρουκέτες από το Λίβανο

παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει κανέναν ρόλο στην επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ αργά χθες το βράδυ και δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης εξ ονόματος της ένοπλης πτέρυγάς της για την επίθεση αυτή, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς στον Λίβανο.

Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν χθες το βράδυ σε ανοικτούς χώρους της ισραηλινής πόλης Ναχαρίγια. Το Ισραήλ απάντησε με πυρά του πυροβολικού. Δεν υπήρξαν θύματα. Ανάλογη επίθεση εκδηλώθηκε και την Παρασκευή από τον Λίβανο.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσαν ότι η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις. Και σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης στο όνομα των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, απάντησαν ότι η Χαμάς δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση με ρουκέτες δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ οι δύο κύριες παλαιστινιακές οργανώσεις στον Λίβανο αρνούνται κάθε σχέση με την επίθεση.

Στην πρώτη της ανακοίνωση από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ τάχθηκε υπέρ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και δήλωσε “υποστήριξη στην παλαιστινιακή αντίσταση και τους στόχους της”.

Η Χεζμπολάχ που πολέμησε έναν σύντομο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν επιτύχει μία “ισορροπία του φόβου” που θα ανοίξει τον δρόμο για “μία νέα εποχή στον αγώνα κατά του Ισραήλ”.

Αν και η Χεζμπολάχ διακηρύσσει συστηματικά ότι είναι έτοιμη να συγκρουσθεί με το Ισραήλ, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτήν την περίοδο που οι δυνάμεις της συνεπικουρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, θέλει να αποφύγει πάση θυσία μία εμπλοκή.

Ο  πρόεδρος Αμπάς ζητά από τον ΟΗΕ να θέσει την “Παλαιστίνη υπό διεθνή προστασία”

O Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη «διεθνή προστασία» των Ηνωμένων Εθνών μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο πρόεδρος Αμπάς έδωσε μια επιστολή στο συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, η οποία απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να «θέσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ» διευκρίνισε η ΟΑΠ.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία μια επιτροπής έρευνας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Η παλαιστινιακή διοίκηση είναι αποφασισμένη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα» υπογράμμισε η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, σε αυτό το κείμενο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ υπόσχεται να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του.

Ο Κέρι «υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου» είπε ένας υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε στον Ισραηλινό ηγέτη ότι έχει δεσμευτεί μαζί με άλλους ηγέτες της περιοχής «να βοηθήσουν να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών προκειμένου η ηρεμία να μπορέσει να αποκατασταθεί και να εμποδίσουν τον τραυματισμό αμάχων».

O Τζον Κέρι καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ και «υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στο να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: