Επιμένει ο Αναστασιάδης: Πέραν από άριστες οι σχέσεις με Αθήνα




Οι σχέσεις ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης είναι πέραν από άριστες και η συνεργασία είναι σε καθημερινή βάση και πέραν από αγαστή, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ωρών δημιούργησαν μια ψευδή εικόνα περί ενδεχομένης διάστασης θέσεων μεταξύ ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης ή για το κατά πόσον η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο ή ακόμα και για το κατά πόσον υπάρχει η στενή συνεργασία που ο καθένας επιθυμεί και επιδιώκει.

“Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις μας είναι πέραν από άριστες και η συνεννόηση τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών είναι επί ημερησίας βάσεως και σε πλήρη και πέραν από αγαστή συνεργασία”, σημείωσε.

Συνεπώς, συνέχισε, “δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αμφισβητεί ή να θέτει οποιαδήποτε αμφιβολία, έστω και την παραμικρή, όσον αφορά τη συνεργασία και την άριστη σχέση αλλά και την αμέριστη υποστήριξη που τυγχάνουμε από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης”.

Όσον αφορά τις συνομιλίες και τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέπεμψε στη δήλωση που προέβη μετά τη συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάϊμ.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Επίσκεψη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά τοποθετείται μεταξύ 25 και 30 του μηνός.

Σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση θέσεων μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Τόνισε, ότι οι σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας είναι άριστες και η συνεννόηση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας είναι «επί ημερησίας βάσεως και σε πλήρη και πέρα από αγαστή συνεργασία».

Ουδείς επιτρέπεται, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, να αμφισβητεί ή να θέτει οποιανδήποτε αμφιβολία όσον αφορά στην συνεργασία, την άριστη σχέση και την αμέριστη υποστήριξη της οποίας τυγχάνει η Κύπρος από την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «λήξαν» το θέμα, που προέκυψε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους. Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», ο κύριος Παπαιωάννου ανέφερε ότι ουδέν πρόβλημα υφίσταται στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι άριστες.

Η Αδ. Κερύνεια χαιρετίζει την αντίδραση της Ε. Θεοχάρους στην πολεμική που ασκεί η Τουρκία σε βάρος της ΚΔ

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια χαιρετίζει την αντίδραση της ευρωβουλευτού  Ελένης Θεοχάρους στην πολεμική, που αυθαίρετα και απρόσκοπτα ασκεί η Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Ευρωπαϊκό χώρο, με επιστέγασμα το τελευταίο έγγραφο περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο αναφέρει πως πρέπει να καταγγελθούν οι δικοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες “στοχεύουν στην τελική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία στην Κύπρο άλλου, ρατσιστικού μορφώματος, που ακούει στο όνομα Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”, προσθέτοντας ότι πρέπει να  επανατοποθετηθεί το Κυπριακό και να αναληφθεί καθαρός αντικατοχικός αγώνας, για απελευθέρωση με αποκατάσταση των Διεθνών αρχών Δικαίου όπως αυτές καταγράφονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και έχουν βάναυσα καταπατηθεί και παραβιασθεί από την Τουρκία.

“Για την αποκατάστασή τους ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ απαιτεί αποχώρηση όλων των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, χωρίς όρους και περιορισμούς, από  την ισότιμα κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία Μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απομάκρυνση όλων των Τούρκων και άλλων ξένων εποίκων η παρουσία των οποίων στην Κύπρο συνιστά έγκλημα πολέμου”, προσθέτει.

Επίσης, σημειώνει πως πρέπει να αποκατασταθεί η κυριαρχία του κράτους και της εξουσίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: