Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που κατερρίφθη




Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο που συνετρίβη χθες Πέμπτη το αεροσκάφος των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο έναν σύμβουλο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντονέτσκ.

«Δύο μαύρα κουτιά βρέθηκαν από τις υπηρεσίες μας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Δεν έχω πληροφορίες για του πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κονσταντίν Μπατόφσκι.

Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής “μιας ανεξάρτητης έρευνας” για να διευκρινιστεί ποιοι ευθύνονται για την “τερατώδη” αυτή πράξη που προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, το οποίο πιθανώς κατερρίφθη από  πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία.

“Η Ισπανία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συμμάχων της. Η Ισπανία θα υποστηρίξει μια ανεξάρτητη έρευνα για να διευκρινιστεί ποιοι είναι οι δράστες”, δήλωσε ο Ραχόι έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

“Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι συνέβη και ο κόσμος θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες για να αποφευχθεί να ξαναγίνει ποτέ μια τερατώδης πράξη όπως αυτή”, πρόσθεσε.

Ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος η προέλευση ωστόσο του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.

Το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος περίπου 10.000 μέτρων όταν χάθηκε από τα ραντάρ, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου Eurocontrol.

Μετά την τραγωδία οι αρχές του Κιέβου και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που πρόσκεινται στην Ρωσία άρχισαν αμέσως να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροπλάνου, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο που να επιτρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην μία ή την άλλη πλευρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ισπανό ομόλογό του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι φαίνεται πιθανό πως το αεροπλάνο με τους 298 επιβαίνοντες κατερρίφθη και σημείωσε ότι αν αυτό αποδειχθεί αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

“Σημειώθηκε ένα απολύτως αποτροπιαστικό, σοκαριστικό και τρομερό συμβάν και πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος γι’αυτό που συνέβη και για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη”, σημείωσε ο Κάμερον.

“Αν, όπως φαίνεται πιθανό, κατερρίφθη, τότε αυτοί που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν και πρέπει να μην χάσουμε καθόλου χρόνο για να γίνει αυτό”, πρόσθεσε ο Κάμερον.

“Είναι απολύτως απαραίτητο όλες οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για να διασφαλιστεί ότι θα ερευνηθεί σωστά η περιοχή και ότι οι σοροί (…) θα περισυλλεγούν”, πρόσθεσε επίσης.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, δήλωσε και αυτός παράλληλα ότι πρόκειται για μια “ιδιαίτερα απάνθρωπη τραγωδία”.

Στο αεροπλάνο αυτό επέβαιναν 9 Βρετανοί, σύμφωνα με την Malaysia Airlines. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν δύο υποστηρικτές της ομάδας Newcastle United και ένας πρώην δημοσιογράφος του BBC.

Η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στην Γαλλία, προσεφέρθη σήμερα να βοηθήσει στην έρευνα για την τραγωδία αυτή.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ η οποία εδρεύει στην Λιόν, στην ανατολική Γαλλία, Ρόναλντ Νομπλ, σημειώνει ότι η υπηρεσία του “προσφέρει την πλήρη” βοήθειά της σε όλα τα κράτη μέλη της “για να βοηθήσει στην αναγνώριση και στον επαναπατρισμό των σορών” των επιβαινόντων στην μοιραία πτήση MH17.

“Θα βοηθήσουμε επίσης στο να διευκρινιστεί αν ένας από τους επιβάτες της πτήσης MH17 επιβιβάστηκε με ένα διαβατήριο που επισημάνθηκε στην Ιντερπόλ ότι είχε χαθεί ή κλαπεί ή αν ένας από αυτούς συνδέθηκε με μια σοβαρά εγκληματική συμπεριφορά”, πρόσθεσε ο Νομπλ.

Αν της ζητηθεί βοήθεια, η Ιντερπόλ μπορεί να αποστείλει στην περιοχή την ομάδα επέμβασής της, σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Αυτή περιλαμβάνει ειδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: