Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ, στέλνοντας περίπου 300 επιπλέον στρατιώτες, ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

Ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι περίπου 200 Αμερικάνοι των ειδικών δυνάμεων έφτασαν την Κυριακή στο Ιράκ ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα αυτή αλλά και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ακόμα 100 Αμερικανοί ήταν προγραμματισμένο να μεταβούν στη Βαγδάτη προκειμένου να «παράσχουν επιπλέον υποστήριξη σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης υλικού».

«Αυτές οι δυνάμεις είναι άλλες από τους 300 που έχουν ήδη αποσταλεί και ο πρόεδρος έχει δώσει άδεια να δημιουργηθούν δύο κοινά κέντρα επιχειρήσεων και να διεξαχθεί αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο που οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν επιπλέον υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ», δήλωσε ο Κίρμπι.

Την ίδια ώρα,  0ι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αποκλείσει τη Ράκα, στη βόρεια Συρία και έχουν μεταφέρει στην περιοχή νέο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων, από το γειτονικό Ιράκ, ανέφεραν απόψε ακτιβιστές που βρίσκονται μέσα στην πόλη.

“Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη Ράκα έχουν αποκλειστεί. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από τη Ράκα τώρα. Έχουν μεταφέρει και πυραύλους εδάφους-εδάφους”, είπε ένας ακτιβιστής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, μιλώντας μέσω Διαδικτύου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια φωτογραφία που έστειλε ο ακτιβιστής στο πρακτορείο δείχνει έναν μεγάλο πύραυλο πάνω σε ένα στρατιωτικό όχημα μέσα στην πόλη της Ράκα η οποία είναι προπύργιο του ΙΚ.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. “Το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρει βαριά όπλα στη Ράκα καθημερινά. Η οργάνωση διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους, εκτός από αεροπορία”, τόνισε.

Ένας άλλος ακτιβιστής από την ίδια πόλη, ο Άμπου Ιμπραχίμ, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook πολλές φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται πύραυλοι και ανέφερε ότι οι άνδρες της οργάνωσης παρελαύνουν στη Ράκα με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και κανόνια.

Την Κυριακή η τζιχαντιστική οργάνωση ανακήρυξε “χαλιφάτο” μια ζώνη που εκτείνεται από το Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, μέχρι την Ντιγιάλα, στο ανατολικό Ιράκ και κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να δηλώσουν υποταγή στον ηγέτη της, τον Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγντάντι, ο οποίος ανακηρύχθηκε “χαλίφης Ιμπραχίμ”. Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που πρωτοεμφανίστηκε στη Συρία το 2013, μετονομάστηκε επίσης την Κυριακή σε Ισλαμικό Κράτος, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: