Ελλάδα: Τα εμπόδια για τους νέους επιχειρηματίες




Σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες με τίτλο “Greek Recipes for Survival” που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας New York Times, η δημοσιογράφος Δέσποινα Αντύπα, πρώην καλλιτεχνική συντάκτρια της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” αφηγείται τον επαγγελματικό της Γολγοθά, όταν μετά την απόλυσή της από την ελληνική εφημερίδα αποφάσισε να γίνει ελεύθερη επαγγελματίας, επιδιδόμενη στη ζαχαροπλαστική.

Όπως υποστηρίζει η ίδια, το να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι εφιάλτης, καθώς οι απαιτήσεις των ελληνικών αρχών είναι εξωφρενικές, απαιτώντας μεταξύ άλλων προκαταβολικά από το νέο επιχειρηματία την καταβολή φόρου αντίστοιχου με το 50% του εκτιμωμένου κέρδους της πρώτης διετίας. Και οι φόροι αυτοί εισπράττονται από το ελληνικό δημόσιο, ακόμη και εάν η επιχείρηση υποστεί απώλειες.

Παράλληλα, συνεχίζει η Αντύπα, παρόλο που η ίδια χρειαζόταν μόνο 20 τ.μ. για το κατάστημα ζαχαροπλαστικής της, οι επιθεωρητές δεν μπορούσαν να της χορηγήσουν άδεια για χώρο μικρότερο των 150 τ.μ. «Όπως και χιλιάδες άλλοι που θέλησαν να ανοίξουν επιχείρηση στην Ελλάδα, έμαθα ότι θα ήμουν στο έλεος των δημοσίων υπαλλήλων που ερμήνευαν τους νόμους προς ίδιον όφελος και έτσι το χειμώνα του 2013», η επιχείρηση μου έληξε πριν έχει καν την ευκαιρία να ξεκινήσει, καταλήγει η δημοσιογράφος.

http://www.nytimes.com/2014/07/03/opinion/greek-recipes-for-survival.html

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: