Εκδηλώσεις Ομογένειας για τη 40η μαύρη επέτειο της εισβολής




Οι εκδηλώσεις της Ομογένειας των ΗΠΑ για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρου ολοκληρώθηκαν με εθνικά μνημόσυνα σε πολλές πόλεις και κοινότητες της χώρας. Στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προέστη σε μνημόσυνο που διοργανώθηκε από το Κυπριακό Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ακολούθησε μακαρία, με ομιλίες και χαιρετισμούς. Κεντρικός ομιλητής ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, που υπογράμμισε ότι “αν κι έχουν περάσει 40 χρόνια απ` εκείνη την αποφράδα ημέρα, τα οποία μαρτυρούν το δράμα της διαιρεμένης πατρίδας μας, οι πληγές που άνοιξε η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή κι ο πόνος, ούτε απαλύνονται ούτε επουλώνονται”.

Ο κ. Αιμιλίου αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που ακόμη περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, την τύχη πολλών αγνοουμένων που ακόμη δεν έχει διακριβωθεί, την παρουσία των εγκλωβισμένων και τον εποικισμό που συνεχίζεται.

“Ο εκτουρκισμός της κατεχόμενης γης μας συνεχίζεται, το ίδιο κι οι δυσκολίες. Η επιλογή μας όμως είναι μία: Να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη, γιατί αυτό που έγινε ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να ξεχαστεί. Αυτό είναι και το κίνητρο του αγώνα μας, για να δούμε το κίνητρο της δικαιοσύνης μετά από πολλές δεκαετίες να ανατέλλει πάνω από την πατρίδα μας”.

Δίνοντας προσωπικό τόνο στην ομιλία, αναφέρθηκε για την ιδιαίτερη πατρίδα του Αμμόχωστο και το σπίτι των γονιών του. “Την τελευταία φορά που είδα το σπίτι μου ήμουν δέκα χρονών παιδάκι. Και τώρα που διάγω την πέμπτη δεκαετία της ζωής μου ακόμη ελπίζω να επιστρέψω. Αυτή η ελπίδα κρατά και τον αγώνα μας ζωντανό”.

Στο χαιρετισμό του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Σπινέλης, χαρακτήρισε “μαύρη μέρα για τον Ελληνισμό” την 20ή Ιουλίου 1974.

“Είμαστε εδώ γιατί πρέπει να θυμόμαστε και να παίρνουμε θάρρος για τους αγώνες μας”, είπε ο Ελληνας πρέσβης, εκφράζοντας την ευχή σύντομα να γιορτάσουμε την ελευθερία της Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, υπενθύμισε ότι η εισβολή ξεκίνησε από τη γενέτειρά του, το Καραβά και τις τραγικές εκείνες μέρες πολλοί συγχωριανοί του έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε όλους τους ομογενείς για τους αγώνες που διεξάγουν όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας τη διαφορά. “Δεν περνά ούτε μία μέρα χωρίς να σκεφτούμε την Κύπρο”, είπε.

Ο κ,. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και τις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι προέβησαν σε θετικές τοποθετήσεις για την Κύπρο. “Ελπίζουμε όλες αυτές οι θετικές τοποθετήσεις και ιδιαίτερα του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, θα μεταφραστούν σε επίσημη πολιτική και σε δράση από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Προσωπικά ελπίζω ότι θα δούμε καλύτερες εξελίξεις”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο κυπριακό και στο κήρυγμά του στη θεία λειτουργία, όπου αφού επισήμανε την κατάφωρη αδικία που επιτελείται σε βάρος του κυπριακού λαού επί σαράντα συνεχή έτη, προέτρεψε όλους να μην απογοητεύονται και να συνεχίσουν τον αγώνα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες έχουμε υποστεί αδικίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων.

Μιλώντας αργότερα στη μακαρία που ακολούθησε, αναφέρθηκε στις προσωπικές του μνήμες από την 20ή Ιουλίου 1974 και την εντύπωση που προκάλεσε η εισβολή στην Ελλάδα.

“Κανείς μας δεν περίμενε ότι αυτό θα κρατούσε πολύ κι όμως έχουν περάσει 40 χρόνια κι η κατοχή με τις επιπτώσεις της συνεχίζονται”. Καταλήγοντας κάλεσε όλους παρά την απογοήτευση, να συνεχίσουν την προσπάθεια και τον αγώνα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης κυπριακής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος Νέας Υόρκης, Κώστας Κωνσταντινίδης, η πολιτειακή βουλευτής Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά κι ο πολιτειακός γερουσιαστής Ρόντ Αϊλαντ,, Λεωνίδας Ραπτάκης, που αναφέρθηκε στην διακήρυξη που εξέδωσε η γερουσία της πολιτείας του που υπεγράφη από τα 37 εκ των 38 μελών της.

Η κ. Σιμωτά μίλησε για την διακήρυξη της πολιτειακής βουλής Νέας Υόρκης που εξέδωσε από κοινού με την πολιτειακή βουλευτή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

ΠΗΓΗ: Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: