Εκδήλωση για τα 40 χρόνια τουρκικής κατοχής




«Πρέπει να επιμείνουμε στις θέσεις μας για το Κυπριακό ζήτημα, όπως εκφράστηκαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80» τόνισε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ι. Σιδέρης» με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων τουρκικής κατοχής.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν πρέπει να κάνουν πίσω, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «να μην κάνουμε πίσω, να επιμείνουμε στις θέσεις μας, μη αποδεχόμενοι τη διχοτόμηση», για να συμπληρώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποδεικνύει στην διεθνή κοινότητα ότι η τουρκική πλευρά είναι η υπαίτια για τη μη λύση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής επισήμανε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ζουν μια περίοδο αφόρητης οικονομικής και γεωστρατηγικής πίεσης, γεγονός που τις δυσκολεύει σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ανεξαρτησία τους και τόνισε την ανάγκη για μια πατριωτική συνέγερση των δυνάμεων του ελληνισμού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε ότι «η λύση για να έχει νόημα θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και να αποκαθιστά το δίκαιο». Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι «πρέπει να καταστήσουμε την κατοχή εδαφών ασύμφορη για την Τουρκία (π.χ. με τις κατάλληλες κινήσεις σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική) γιατί μόνο όταν το κόστος από την κατοχή είναι μεγαλύτερο από το όφελος θα αλλάξει στάση».

Τις ανησυχίες του σχετικά με το μέλλον του ελληνισμού της Κύπρου κατέθεσε στη συζήτηση ο πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Όπως σημείωσε, το πρόβλημα της Κύπρου σήμερα είναι ότι μπορεί να τουρκοποιηθεί, γιατί αν υπάρξει μια λύση που θα καταστήσει το κυπριακό κράτος μια πολιτική οντότητα με αδύναμη πολιτική βούληση, τότε θα οδηγηθεί σε αυτό που στις διεθνείς σχέσεις λέμε «φινλανδοποίηση» (σ.σ. ο κίνδυνος, δηλαδή, να καταστεί η Κύπρος «δορυφόρος» της Τουρκίας).

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης τόνισε ότι «το Κυπριακό, με την Ελλάδα και την Κύπρο στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονται, δεν θα ‘πρεπε να ανοίξει ούτε για αστείο» και στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο καταπιάνονται με το ζήτημα τα ελληνικά ΜΜΕ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «στα ελληνικά ΜΜΕ αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα νέα ταλέντα από την Κύπρο που συμμετέχουν σε κάποιο διαγωνισμό, από το να εξηγήσουμε τι συμβαίνει με το νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού».

ΠΗΓΗ: Α. Σιμάτος, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: