Εχουν εμπιστοσύνη οι Ελληνες στον Ομπάμα;




Στην πρόσφατη έρευνα του Pew Global Attitudes για τη δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Barack Obama, στον απόηχο του σκανδάλου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε άλλες χώρες, που βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας μετά της αποκαλύψεις του πράκτορα Edward Snowden αναφέρεται η Marjorie Connelly, σε άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Eaves dropping Hasnt Harmed Image of U.S.».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίστηκε σε 48.643 τηλεφωνικές ή κατ΄ιδίαν συνεντεύξεις σε 44 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) στο διάστημα 17 Μαρτίου- 5 Ιουνίου, η δημοφιλία του Προέδρου Obama δεν βρίσκεται πλέον στα επίπεδα που κυμαίνονταν αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων τον Ιανουάριο του 2009, ωστόσο δεν έχει υποστεί σημαντική μείωση.

Συγκεκριμένα, μια πλειοψηφία πολιτών σε Γερμανία και Βραζιλία εξακολουθούν να διατηρούν θετική άποψη για τον Obama (παρά τις αποκαλύψεις Snowden για τις παρακολουθήσεις τόσο της Προέδρου της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, όσο και της Γερμανίδας Καγκελάριου, Angela Merkel), αν και το ποσοστό των Βραζιλιάνων και των Γερμανών που είναι πεπεισμένοι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πράξει ορθώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει μειωθεί κατά 17% και στις δύο χώρες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, σε ερώτηση «πόση εμπιστοσύνη έχετε στον Barack Obama ως προς το χειρισμό διεθνών ζητημάτων;», το 3% των ερωτηθέντων απάντησε «μεγάλη εμπιστοσύνη», το 24% απάντησε «αρκετή εμπιστοσύνη», το 35% απάντησε «όχι μεγάλη εμπιστοσύνη», το 36% απάντησε «καθόλου εμπιστοσύνη», ενώ το 2% αρνήθηκε να απαντήσει.

http://www.nytimes.com/2014/07/22/upshot/eavesdropping-hasnt-harmed-image-of-us.html

PHOTO: President Barack Obama holds up three fingers while talking with three-year-old Holden Fossum and his sisters Ayla, 8, and Alexandria, 4, during a greet with wounded warriors and their families in the East Room of the White House, last week. Holden, Ayla, and Alexandria are the children of Staff Sergeant Brendan Fossum and wife Dana of Woodbine, Md. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: