Δημοσκόπηση προβλέπει εκλογή Ερντογάν με 55,2%




Από τον πρώτο γύρο με 55,2% μπορεί να εκλεγεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας καθώς αναμένεται να λάβει το 20% από το ακροδεξιό ΜΗΡ και το 7% από το CHP, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Genar.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν είναι  49,5%  ωστόσο προβλέπεται ότι θα λάβει 20% από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και 7% από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Γι αυτό και το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ανεβεί και στο 55,2% και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου λαμβάνει ποσοστό 35%. Ο διευθυντής της εταιρείας Ιχσάν Ακτάς είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να δώσουν τα δικά τους ποσοστά στους υποψηφίους τους, γι αυτό και το ποσοστό του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου πέφτει στο 35,8% παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον στηρίζουν έχουν μαζί 41% (CHP 26% – MHP 14%).

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς λαμβάνει 9%.

Ο Ακτάς εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι του ΜΗΡ θα αντιδράσουν όπως και στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που στήριξαν κατά 25% τις επιλογές του ΑΚΡ.

Ο Ακτάς ανέφερε πως ενώ ανέμεναν πως περισσότερο οι ψηφοφόροι του CHP δεν θα ήθελαν τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τελικά έγινε το αντίθετο. Είναι οι ψηφοφόροι του MHP οι οποίοι δεν έχουν αποδεχτεί τον Ιχσάνογλου. Αν για παράδειγμα υποψήφιος ήταν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα τον ψήφιζαν χωρίς απώλειες.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: