Ε.Ε.: Δεν διαφαίνεται λήψη απόφασης για νέες κυρώσεις στη Ρωσία




Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα προτάσεις για τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, στην ευρωπαϊκή αμυντική και ενεργειακή τεχνολογία, αλλά δεν αναμένεται να καταλήξουν γρήγορα σε κάποια απόφαση.

Οι πρεσβευτές των 28 αναμένεται να προσθέσουν τα ονόματα ορισμένων ρωσικών εταιρειών που οι Βρυξέλλες κρίνουν πως συμβάλλουν στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας στον κατάλογο των φυσικών και των νομικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται στοχευμένες κυρώσεις, βάσει νέων και διευρυμένων κριτηρίων.

Αλλά εκτιμάται πως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία περί βαθύτερων κυρώσεων, πέραν του παγώματος πόρων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που επιβάλλει η ΕΕ ως σήμερα. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι να μειωθεί η πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές και την τεχνολογία της Ευρώπης.

Παρά τις επανειλημμένες απειλές της ΕΕ περί της ενδεχόμενης επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας σε αυτή από την Ουκρανία τον Μάρτιο η Ένωση παραμένει διχασμένη και διστακτική να τιμωρήσει τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας. Η κατάρριψη την περασμένη Πέμπτη ενός επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, που παρέσυρε στο θάνατο και τους 298 ανθρώπους οι οποίοι επέβαιναν στο Boeing 777, όμως ίσως αποτελέσει ένα σημείο καμπής, αναγκάζοντας τους ευρωπαίους να δράσουν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα συζήτησαν σχετικά με τους κλάδους της ρωσικής οικονομίας που θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν.

«Η Επιτροπή θα βάλει στο τραπέζι αύριο ένα έγγραφο με [τις προτάσεις για] ενέργειες σε κάθε μία από τα πεδία οι οποίες εντοπίστηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το συμβούλιο των ΥΠΕΞ, είπε σήμερα η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ υπέδειξε επίσης σήμερα πως η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει τη χορήγηση οποιασδήποτε τεχνικής βοήθειας στη Ρωσία σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να αναπτύξει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική, εάν η Μόσχα δεν συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθεί άμεσα η κρίση στην Ουκρανία.

Οι πρέσβεις πιθανόν θα θελήσουν να διαβουλευθούν με τις πρωτεύουσές τους πριν λάβουν μια απόφαση για την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία και αναμένεται να συζητήσουν εκ νέου για το ζήτημα την 29η Ιουλίου, επισημαίνουν διπλωμάτες.

Θα κληθούν ακόμη να αποφασίσουν πόσο χρόνο θα δώσει η ΕΕ στο Κρεμλίνο για να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της πριν επιβληθ0ύν οι κυρώσεις.

Το πακέτο μέτρων που έχει προταθεί από τους ΥΠΕΞ έγινε προσπάθεια να είναι κατά το δυνατόν ισορροπημένο, ώστε να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, με δεδομένες τις διαφωνίες τους και τα διαφορετικά τους συμφέροντα.

Η Γερμανία και η Ιταλία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, θα απολέσουν τα περισσότερα εάν η ΕΕ κάνει πράξη τις απειλές της· η Βρετανία, και ιδίως οι υπεράκτιες κτήσεις της, αντιθέτως, προσελκύουν την μερίδα του λέοντος εκ των κεφαλαίων τα οποία τρέπονται σε φυγή από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πάντως, ακόμη κι αν οι πρεσβευτές συμφωνούσαν στην επιβολή κυρώσεων παραμένει ασαφές το εάν και κατά πόσον οι ηγέτες θα συγκαλούσαν άμεσα μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να τις εγκρίνουν, ή εάν θα εγκρίνονταν από τις κυβερνήσεις κατ’ ιδίαν και γραπτώς χωρίς καν να χρειαστεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: