Αρχισαν τα όργανα μεταξύ Αγκυρας και Κούρδων




Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και κούρδους αντάρτες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού σήμερα, στο πιο σοβαρό επεισόδιο που έχει αναφερθεί αφότου οι αυτονομιστές κούρδοι μαχητές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) κήρυξαν μονομερώς εκεχειρία πέρυσι.

Ένας αξιωματούχος των τοπικών αρχών είχε κατηγορήσει λαθρέμπορους για το επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε όταν μια ομάδα ενόπλων που πέρασε τα σύνορα της Συρίας και εισήλθε στο έδαφος της Τουρκίας αψήφησε τις εντολές να σταματήσει και άνοιξε πυρ εναντίον ενός σημείου ελέγχου του στρατού.

Τρεις από τους συνοριοφύλακες που επάνδρωναν αυτό το φυλάκιο τραυματίστηκαν και αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους από τα πυρά των περίπου 15 ανθρώπων που εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΣ.

Στην περιοχή εστάλησαν ενισχύσεις και τουλάχιστον έξι «τρομοκράτες» του PKK ή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο εδρεύει στη Συρία και θεωρείται ότι συνδέεται με το τουρκικό, ένοπλο, κουρδικό, αυτονομιστικό κίνημα, κατά τις πληροφορίες που έδωσε ο τουρκικός στρατός. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση από το PKK ή το PYD.

Το αιματηρό επεισόδιο ενδέχεται να πλήξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος χαμηλής έντασης με τους κούρδους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Τουρκία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει νομικά την διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους Κούρδους για πρώτη φορά, μια κίνηση που θεωρήθηκε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ειρήνευσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος στις εκλογές της 10ης Αυγούστου για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που θα αναδειχθεί απευθείας με λαϊκή εντολή, θα ήθελε να προσελκύσει —παρά το άνετο προβάδισμα το οποίο φέρεται να έχει, με βάση τις δημοσκοπήσεις— τις ψήφους των Κούρδων ώστε να είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: