Απεργία τέλος στη ΔΕΗ μετά την κήρυξη της επιστράτευσης




Μόλις τέσσερις ημέρες κράτησε τελικά η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς από τα μεσάνυχτα έληξαν οι κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης, γράφει το ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα του.

Οπως προέκυψε από τη χθεσινή «μαραθώνια» συνεδρίαση του Σωματείου, κατά την οποία οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν διχασμένοι σε ό,τι αφορά στην τακτική που θα ακολουθήσουν μετά την κήρυξη της απεργίας τους σε παράνομη και καταχρηστική, ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ θα συνεχιστεί με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων, με κορύφωση την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών και επίταξη των υπηρεσιών, οδήγησε σε λήξη τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών που αντιδρούν για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ».

Οι μετριοπαθείς επικράτησαν των πιο… «σκληροπυρηνικών» στελεχών του Σωματείου και έτσι η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ έληξε τα μεσάνυχτα, ενώ όλες οι μονάδες που είχαν βγει εκτός (14 στο σύνολο) τέθηκαν και πάλι σε λειτουργία.

Σημειώνεται ότι ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Φωτόπουλος, και ένας αριθμός συνδικαλιστών που ο ίδιος επηρεάζει επιχείρησαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις και κάλεσαν ανοιχτά τους εργαζόμενους να σκίσουν τα ατομικά φύλλα επίταξής τους, επιλέγοντας τη «γραμμή» της παρανομίας, που θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και για την ηλεκτροδότηση της χώρας στο μέσο της τουριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε ότι «θα σκίσω το φυλλάδιο επιστράτευσής μου» προσθέτοντας με έμφαση: «Κύριε Σαμαρά, μπορείτε να με απολύσετε. Γονατιστό όμως δεν θα με δείτε ποτέ!»

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να επιστρέψουν στα πόστα τους πειθαρχώντας σε όσα αναφέρονται στα προσωπικά φύλλα επιστράτευσης, προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η άρνηση παραλαβής του Ατομικού Φύλλου Επίταξης Προσωπικού ή η παράλειψη της υποχρέωσης του εργαζομένου να αναλάβει υπηρεσία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών, όπως ρητά αναφέρεται στα φύλλα πορείας που άρχισαν να παραδίδονται από χθες το πρωί στους απεργούς. Επιπλέον, όσοι θα ακολουθούσαν τις προτροπές του Φωτόπουλου θα διέτρεχαν τον κίνδυνο της απόλυσης.

«Αδειασμα»

«Το συνδικαλιστικό κίνημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποδείξει στους εργαζόμενους να προβούν σε παράνομες πράξεις. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε ανθρώπους σε καταστροφή», ξεκαθάρισε στο «Εθνος» ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» της Κοζάνης, που ηγήθηκε της απεργιακής κινητοποίησης και σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας από τον ερχόμενο χειμώνα. «Τέτοιου είδους προτροπές για σκίσιμο των φύλλων πορείας μόνο πολιτικό χαρακτήρα έχουν και καθόλου ουσιαστικό», πρόσθεσε, «αδειάζοντας» τον πρώην πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι, έπειτα από τις αποφάσεις του Σαββάτου, οι 12 συνδικαλιστές του «Σπάρτακου» και των άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΗ από τη Δυτική Μακεδονία που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας που είχε οριστεί για χθες, αλλά να βρεθούν στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στην Κοζάνη.

Είχε προηγηθεί μια κίνηση «ρελάνς», το βράδυ της Παρασκευής, μετά την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε διατεθεί ο αναγκαίος αριθμός εξαιρούμενου προσωπικού. Οι συνδικαλιστές επιχείρησαν να παρακάμψουν την απόφαση, κηρύσσοντας νέα 48ωρη απεργία, με παράλληλη διάθεση επιπλέον προσωπικού ασφαλείας, ενώ ως επιπλέον μέσο πίεσης έβγαλαν εκτός συστήματος άλλη μια παραγωγική μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, ανεβάζοντάς τες στις 14.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ: Συλλαλητήριο μεθαύριο. Πρωτοβουλίες από τη ΓΣΕΕ

«Δώσαμε έναν αγώνα με υπευθυνότητα, σχεδιασμένο εξαρχής έτσι ώστε να μην ωθήσουμε τα πράγματα στα άκρα. Αναδείξαμε το ζήτημα και πήραμε την κοινωνία με το μέρος μας. Από δω και πέρα θα πολεμήσουμε στην πράξη τη δημιουργία της ?μικρής ΔΕΗ? σε μια σειρά από ζητήματα που είναι στον αέρα, όπως ποιοι πελάτες και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν», ανέφερε ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης.

Η ΓΕΝΟΠ κάλεσε τη ΓΣΕΕ και τους φορείς της αγοράς να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης. Σήμερα για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΣΕ, ενώ η ΔΑΚΕ ζητά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Το Συντονιστικό αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», και τη συνέχιση του αγώνα με στόχο την ακύρωση στην πράξη του σχεδίου για την ίδρυση της νέας εταιρείας. Γενικά η στρατηγική του Σωματείου θα επικεντρωθεί στη διοργάνωση συλλαλητηρίων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και μεμονωμένες κινήσεις από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: