ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε σήμερα να οργανωθεί από τον ισραηλινό στρατό μια ευρεία εναέρια και χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

“Πρέπει να κάνουμε την Αμυντική Ασπίδα 2, αυτήν τη φορά στη Γάζα”, έγραψε ο Λίμπερμαν στη σελίδα του στο Facebook, αναφερόμενος στην επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το 2002, με αφορμή μια σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων.

“Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Η δολοφονία των νέων συνδέεται με τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ”, συνέχισε.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας κατηγορεί την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της στη Λωρίδα της Γάζας και να τον αυξήσει στη Δυτική Όχθη.

An Israeli flag flutters as a military v

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ανοιξε η πόρτα της “κόλασης”; Ισραηλινά πλοία κτύπησαν στόχους της Χαμάς

Ισραηλινά ναυτικά πλοία πραγματοποίησαν την Τρίτη το πρωί επιθέσεις σε φερόμενες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις τη Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφότου βρέθηκαν οι σοροί των τριών εφήβων που είχαν απαχθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε ότι η «Χαμάς θα πληρώσει» για αυτό. Όπως είναι γνωστό, οι σοροί των τριών νεαρών, οι ηλικίες των οποίων ήταν μεταξύ 16 και 19 ετών, βρέθηκαν σε περιοχή κοντά στην πόλη Χεβρώνα.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους θανάτους των νεαρών αυτών ως πρόσχημα για την κλιμάκωση των εντάσεων με τους Παλαιστίνιους.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και τις απειλές εναντίον μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι. «Είμαστε ήδη συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο και ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Καμία παλαιστινιακή οργάνωση, η Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί του Ισραήλ δεν είναι βάσιμοι».

«Δεν υπάρχει έλεος για τους δολοφόνους παιδιών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. «Οι τρομοκράτες που έπραξαν αυτό το έγκλημα είναι τρομοκράτες της Χαμάς. Θα τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Ο κ. Νεντανιάχου ήταν οργισμένος όταν μίλησε για τις εκτελέσεις των τριών νεαρών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είναι υπεύθυνη για τον θάνατο των τριών Εβραίων εφήβων οι οποίοι απήχθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και θα «πληρώσει».

«Απήχθησαν και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από ανθρωπόμορφα κτήνη», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του. «Η Χαμάς είναι υπεύθυνη και η Χαμάς θα πληρώσει», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το οποίο συγκάλεσε χθες το βράδυ για να εξεταστεί η αντίδραση της κυβέρνησής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την “παράλογη” δολοφονία των τριών εφήβων Ισραηλινών που είχαν απαχθεί στη Δυτική Όχθη και βρέθηκαν νεκροί χθες.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που διαπράχθηκε εναντίον αθώων νέων” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων ενώ ταυτόχρονα κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασεμε τον εντονότερο τρόπο την “ποταπή δολοφονία” των τριών νέων Ισραηλινών που είχαν απαχθεί την 12η Ιουνίου κοντά στη Χεβρώνα και βρέθηκαν νεκροί το απόγευμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του “για τον πολλαπλασιασμό των βίαιων ενεργειών τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα” ενώ καταδίκασε επίσης τις εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον του ισραηλινού εδάφους και ζήτησε “να γίνουν τα πάντα για να μην υπάρξουν νέα θύματα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας”.

Την “φρικαλέα και ασυγχώρητη τρομοκρατική ενέργεια”, όπως την χαρακτήρισε, καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο θα στηρίξει το Ισραήλ στην προσπάθειά του “να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους”.

“Πρόκειται για μια φρικαλέα και ασυγχώρητη τρομοκρατική ενέργεια εναντίον εφήβων. Η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ στις προσπάθειές του να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τριών εφήβων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον κατηγόρησε ευθέως τη Χαμάς για τη δολοφονία των τριών νέων που είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιουνίου στη Δυτική Όχθη και βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Χεβρώνα, υποσχόμενος ότι η χώρα του “θα εξαλείψει” το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

“Οι Ισραηλινοί έχουν την απαραίτητη θέληση και την αποφασιστικότητα για να υπομείνουν τις δοκιμασίες μιας μακράς επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς” ανέφερε ο Ντάνον σε ανακοίνωσή του.

“Θλίβομαι βαθιά με την είδηση της δολοφονίας των Ναφτάλι Φράνκελ, Γκιλάντ Σαέρ και Εγιάλ Γίφρα από τους τρομοκράτες της Χαμάς”, πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός είχε εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό των τριών εφήβων στη Δυτική Όχθη. Από την έναρξη των επιχειρήσεων αυτών έχουν σκοτωθεί πέντε Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 400, στην πλειονότητά τους μέλη της Χαμάς, έχουν συλληφθεί.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΧΑΜΑΣ

Η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ ότι “κάθε κλιμάκωση των επιχειρήσεών του ή ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης”, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στους Ισραηλινούς αξιωματούχους που την κατηγορούν για τον θάνατο των τριών νέων οι οποίοι απήχθησαν στις 12 Ιουνίου στη Δυτική Όχθη.

“Εάν οι κατακτητές επιχειρήσουν κλιμάκωση ή πόλεμο, θα ανοίξουν τις πύλες της κόλασης” κι αυτό θα αποβεί σε βάρος τους, είπε ένας εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι αμφισβητεί την “ισραηλινή εκδοχή” της απαγωγής των τριών εφήβων.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: