Αναβάθμιση συνεργασίας και στα θέματα ασφάλειας με ΗΠΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα σειρά επαφών στη Λευκωσία, προτάσσοντας ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα της ασφάλειας.  Αποτελούν συνέχεα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στο νησί και έρχονται για να διατηρήσουν ζεστά τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να εφαρμόσουν πολιτικές.

Ο Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ κ. James J. Townsend και η  Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Amanda Sloat,  βρίσκονται από χθες στην Κύπρο και σήμερα θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαίδη.Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία δήλωσε στο «Φ» ότι οι δυο αξιωματούχοι πραγματοποιούν επίσκεψη ως μέρος των στρατηγικών συζητήσεων για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας σε τομείς όπως η μη διάδοση ( όπλων), αντιτρομοκρατία και ασφάλεια στη θάλασσα. Θα συνεχίσουν, όπως ανέφερε,  τις συνομιλίες σε μια σειρά θεμάτων όπως οι προτεραιότητες για την διατλαντική ασφάλεια στην περιοχή, τις οποίες συζήτησε κατά την επίσκεψη του τον περασμένο Μάιο στην Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της συνεργασίας με τους με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας ενός στρατηγικού τόξου, που θα αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Σε αυτό το τόξο θα διαμορφωθεί μια συνεργασία χωρών, που δεν θα είναι κατά ανάγκη μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ ( περιλαμβάνει τις χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) ώστε να ελεγχθεί η αστάθεια που δημιουργείται στις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά φαίνεται να  εντάσσεται και η αναθέρμανση των συζητήσεων για ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ. Στην Ουάσινγκτον δεν αποκλείουν μελλοντικά να υπάρξει και μια συνεργασία σε αμυντικά θέματα. Είναι προφανές πως πέραν από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διαμορφώσουν ένα καλό κλίμα στην περιοχή, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε τάσεις αποσταθεροποίησης, στην μεγάλη εικόνα βρίσκεται και το θέμα του φυσικού αερίου. Εξ ου και το αυξανόμενο και αναβαθμιζόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την Κύπρο.

Σημειώνεται πως όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης επισκέφθηκε τον περασμένο Μάιο τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε μιλήσει στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Atlantic Council. Η συζήτηση ήταν κλειστή και ως εκ τούτου δεν είδαν το φως της δημοσιότητας οι συζητήσεις που διεξήχθηκαν. Τότε, σε ρεπορτάζ του αθηναϊκού Βήματος, είχε αναφερθεί πως τέθηκαν κατά τη συζήτηση ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δυο χωρών σε αυτό το πεδίο. Το ενδιαφέρον είναι πως σε εκείνη την κλειστή συζήτηση ήταν και ο  κ. James J. Townsend, βοηθός υπουργός Αμυνας με αρμοδιότητα σε θέματα ευρωπαϊκής και νατοϊκής πολιτικής, ο οποίος σήμερα θα έχει συνομιλίες στη Λευκωσία. Είχε τότε τονιστεί πως ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα θέματα της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι δυο αξιωματούχοι James J. Townsend και Amanda Sloat , οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, θα συνεχίσουν τις επισκέψεις τους και σε άλλες χώρες. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει και συνέχεια καθώς είναι πρόδηλο ότι προωθείται η υλοποίηση ενός σχεδιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών, που αφορά ολόκληρη την περιοχή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: