«Αμοιβαίες υποχωρήσεις για λύση» – Τα μηνύματα Μητσιάλη…




Το μήνυμα από την Αθήνα, όπως εκφράσθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι πως η συγκυρία των διακοινοτικών συνομιλιών είναι «μία καινούργια ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Παράλληλα επαναλήφθηκε το δόγμα της ελληνικής «συμπαράστασης προς τη Λευκωσία», που έχει προ πολλού αντικαταστήσει τα περί συναπόφασης και συμπαράταξης.

Ο Ελλαδίτης αξιωματούχος του ΥΠΕΞ, απέφυγε να αναφερθεί σε ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Αναστάσιος Μητσιάλης, ο οποίος βρισκόταν χθες στη Λευκωσία για επαφές, έκανε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Ελλαδίτης διπλωμάτης, είπε στις δηλώσεις του πως «η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους τη φορά αυτή με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν τον κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει σε όλο τον Ελληνισμό και τον τουρκοκυπριακό λαό να ζήσουν μαζί στο μέλλον». Αργότερα διευκρινίσθηκε πως η αναφορά του σε «τουρκοκυπριακό λαό» «έχει την έννοια, όπως είναι αυτονόητο, της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο οποίος ανέλαβε να εφαρμόσει εκ μέρους της Αθήνας τις χιαστί συναντήσεις, ρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα της διαδικασίας αυτής. Είπε πως «η ουσία είναι να έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στο περιεχόμενο των συνομιλιών, ώστε να έχουν μία προστιθέμενη αξία. Δεν είναι αυτοσκοπός και δεν είναι κάτι που προσφέρεται για επικοινωνιακή χρήση, ούτε είναι η πεμπτουσία για τη λύση του προβλήματος. Η λύση θα βρεθεί από τις εντατικές και ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι χιαστί συναντήσεις είναι μία από τις ιδέες οι οποίες υπάρχουν στο τραπέζι και όταν είναι το κατάλληλο χρονικό διάστημα και φανεί ότι έχουν κάτι να προσφέρουν, ασφαλώς θα τις δούμε όλοι με την προσοχή που πρέπει».

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις γύρω από τις εκατέρωθεν θέσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 25 Ιουνίου, οι δύο διαπραγματευτές είχαν καθορίσει την ατζέντα των επόμενων συναντήσεων και είχαν συζητήσει τις εσωτερικές πτυχές των θεμάτων της ασφάλειας, της διαμονής και της ιθαγένειας. Οι δύο διαπραγματευτές προγραμματίστηκε να έχουν συναντήσεις επίσης στις 9, 16 και 22 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Ιουλίου στις 11.30 πμ και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, στις 10 το πρωί.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Άγκυρα και είχε συνομιλίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην Κύπρο ο Νοτιοαφρικανός διαπραγματευτής για επαφές

Ανταπέδωσε το ταξίδι των δύο διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική ο Νοτιοαφρικανός Roelof Petrus (Roelf) Meyer, ο οποίος ήταν στη διαπραγματευτική ομάδα των λευκών, αγωνίστηκε για να επιτευχθεί συμφωνία και διετέλεσε υπουργός του Νέλσον Μαντέλα στην πρώτη κυβέρνησή του. Μαυρογιάννης και Οζερσάι βρέθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στη Νότιο Αφρική με πρωτοβουλία των Αμερικανών.

Ο Roelof Petrus (Roelf) Meyer έφθασε στην Κύπρο και χθες συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. Αναμένεται ότι θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: