Αφιέρωμα της New York Times στις Καρυάτιδες




Εκτενές αφιέρωμα-ανταπόκριση από την Αθήνα της Liz Alderman για το φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης των Καρυάτιδων το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εορτάστηκε επ’ ευκαιρία των πέντε χρόνων λειτουργίας του Νέου Μουσείου Ακρόπολης φιλοξενεί η έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Acropolis Maidens Glow A new» (σελ. C1).

Όπως επισημαίνεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια, οι συντηρητές στο Μουσείο Ακρόπολης είχαν επιδοθεί στον καθαρισμό των αγαλμάτων ιωνικού ρυθμού που εικάζεται ότι ήταν έργο του Αλκαμένη, μαθητή του ξακουστού Φειδία. Σήμερα χάρη σε μια ειδική τεχνολογία λέϊζερ, έχουν αποκατασταθεί πλήρως από τα σημάδια του χρόνου και την ατμοσφαιρική ρύπανση οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες που κατά την αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο, ενώ η έκτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο που αγόρασε το γλυπτό πριν από έναν περίπου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, βρετανό πρέσβη στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν την αποκατάσταση των Καρυάτιδων ως μέσο πίεσης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τις βρετανικές αρχές, δεδομένου ότι όπως υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, ο καθαρισμός των γλυπτών καταδεικνύει ότι το Μουσείο μπορεί να στηρίξει επαρκώς την επιστροφή τους. «Επιμένουμε ως προς την εξεύρεση λύσης» στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνει ο κ. Παντερμαλής, διότι «μια χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Μουσείο Ακρόπολης έχει ολοκληρώσει το έργο του».

http://www.nytimes.com/2014/07/08/arts/design/caryatid-statues-restored-are-stars-at-athens-museum.html?hpw&action=click&pgtype=Homepage&version=HpHedThumbWell&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: