Η τρίτη θέση στην Ολλανδία, 3-0 τη Βραζιλία




Την τρίτη θέση στο 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο κατάκτησε η Ολλανδία. Στο «μικρό τελικό» του τουρνουά, οι «οράνιε» επικράτησαν με 3-0 της «οικοδέσποινας», Βραζιλίας, χάρις στα τέρματα των Φαν Πέρσι (3΄ πέναλτι), Μπλιντ (17΄) και Γουϊνάλντουμ (90΄+1).

Στην προτελευταία αναμέτρηση της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο εθνικό στάδιο της Μπραζίλια, η ομάδα του Λουίς Φαν Γκάαλ εκμεταλλεύτηκε το εκρηκτικό της ξεκίνημα, σε συνδυασμό με την τραγική αμυντική γραμμή της «σελεσάο», πέτυχε δύο τέρματα στα πρώτα 17 λεπτά και έφτασε άνετα στη νίκη. Η επιθυμία του ομοσπονδιακού τεχνικού, μετά τον αποκλεισμό από την Αργεντινή στα πέναλτι, έγινε πραγματικότητα και η Ολλανδία ολοκλήρωσε αήττητη το Μουντιάλ με 5 νίκες σε 7 παιχνίδια.

Με 13 γκολ σε επτά ματς, 9 εκ των οποίων στα δύο τελευταία, η Βραζιλία έκλεισε με τον πιο αποτυχημένο τρόπο την παρουσία της στο τουρνουά που διοργάνωσε στο «σπίτι» της. Η ομάδα του Σκολάρι, εμφανώς επηρεασμένη από το 7-1 με τη Γερμανία, προσπάθησε να αντιδράσει μετά το 2-0, αλλά ήταν «φλύαρη» και ακίνδυνη επιθετικά.

Τον… εφιάλτη που έζησαν πριν από λίγα 24ωρα, στον πρώτο ημιτελικό με τη Γερμανία, είδαν και πάλι να κάνει την εμφάνισή του οι φίλαθλοι της Βραζιλίας στο ξεκίνημα του αγώνα. Το σκορ στα πρώτα 17 λεπτά ήταν ήδη 2-0 υπέρ της Ολλανδίας, με το δεύτερο γκολ του Μπλιντ καθαρά… προπονητικού χαρακτήρα.

Στο 3ο λεπτό οι «οράνιε» άνοιξαν το σκορ με το πέναλτι του Φαν Πέρσι (το 100ό γκολ που δέχτηκε η Βραζιλία στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων). Στην φάση της ανατροπής του Ρόμπεν από τον Τιάγκο Σίλβα ο «εκλεκτός» της FIFA για να «σφυρίξει» στο «μικρό τελικό», Τζαμέλ Χαϊμουντί, έκανε διπλό λάθος. Αφενός μεν η παράβαση έγινε έξω από την περιοχή και με την φόρα που είχε ο μέσος της Μπάγερν έπεσε μέσα, ξεγελώντας το διαιτητή, αφετέρου, δε, ο αρχηγός της Βραζιλίας ήταν ο τελευταίος παίκτης, ενώ ο Ρόμπεν έμπαινε με… μέτωπο προς την εστία του Σέζαρ, οπότε θα έπρεπε να είχε αποβληθεί.

Το 2-0 δεν άργησε να έρθει. Ο Γουϊνάλντουμ πήρε τη μπάλα από οριακή θέση οφσάιντ, έβγαλε τη σέντρα στην περιοχή, εκεί όπου ο Νταβίντ Λουίς απομάκρυνε με το κεφάλι. Η μπάλα έφτασε στο σημείο του πέναλτι, ο Μπλιντ την κατέβασε με την άνεσή του, έκανε το κοντρόλ και σαν σε προπόνηση την έστειλε στα δίχτυα του Σέζαρ.

Μην έχοντας άλλη επιλογή η Βραζιλία βγήκε στην επίθεση για να μειώσει και να ξαναμπεί στο ματς, αλλά στο 38΄ ο Νταβίντ Λουίς έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει, στην κορυφαία στιγμή των γηπεδούχων στο πρώτο 45λεπτο.

Οι παίκτες του Σκολάρι είχαν πάθος στο δεύτερο μέρος, αλλά από ευκαιρίες… μηδέν. Εάν εξαιρέσει κανείς το σουτ του Ραμίρες στο 60΄, που μπλόκαρε ο Σίλεσεν κι ένα φάουλ του Νταβίντ Λούις στη συνέχεια που δεν αιφνιδίασε τον Ολλανδό πορτιέρο, η «σελεσάο» δεν έδειξε τίποτα το ιδιαίτερο. Στις καθυστερήσεις ήρθε και το “κερασάκι στην τούρτα, με τον Γουϊνάλντουμ να διαμορφώνει το τελικό 3-0 και δικαιολογημένα η ομάδα της Βραζιλίας αποδοκιμάστηκε γι΄ άλλη μια φορά από το κοινό της.

Διαιτητής: Τζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)

Κίτρινες: Τιάγκο Σίλβα, Φερναντίνιο, Όσκαρ – Ρόμπεν, Ντε Γκουζμάν

Οι συνθέσεις:

BΡΑΖΙΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): 12. Ζούλιο Σέζαρ, 3. Τιάγκο Σίλβα, 4. Νταβίντ Λουίς. 8. Παουλίνιο (57΄ 18. Ερνάνες), 11. Όσκαρ, 14. Μάξουελ, 16. Ραμίρες (73΄ 7. Χουλκ), 17. Λουίς Γκουστάβο (46΄ 5. Φερναντίνιο), 19. Γουίλιαν, 21. Ζο, 23. Μαϊκόν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Γκάαλ): 1. Τζάσπερ Σίλεσεν (90΄+3 22. Μίκελ Φορμ), 3. Στεφάν ντε Φράι, 2. Ρον Φλάαρ, 4. Μπρούνο Μάρτινς Ίντι, 15. Ντιρκ Κάουτ, 5. Ντάλεϊ Μπλιντ (70΄ 7. Ντάριλ Γιάνμαατ), 16. Τζόρντι Κλάσι (90΄ 13. Ζόελ Φέλτμαν), 11. Αριεν Ρόμπεν, 20. Τζεορτζίνιο Γουϊνάλντουμ, 8. Τζόναθαν ντε Γκουζμάν, 9. Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: