Βενιζέλος: “Η Ελλάδα θα στηρίξει πρωτοβουλίες για Κύπρο”




H Τουρκία έχει την ευθύνη της κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, διεθνή ευθύνη. Η Ελλάδα, αντίθετα, σέβεται τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις σχέσεις με Τουρκία και Αλβανία, το κυπριακό και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο του απολογισμού της ελληνικής Προεδρίας.

Είμαστε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες του ΟΗΕ ή των κ.κ. Αναστασιάδη και Έρογλου για το κυπριακό, όπως και να δεχθούμε εκ νέου τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, μόλις το ζητήσει ο Κύπριος Πρόεδρος, τόνισε ακόμα ο κ. Βενιζέλος που επισήμανε τη σημασία της αποδοχής των ΜΟΕ που έχει προτείνει η Λευκωσία. «Αναζητείται» στο κυπριακό -υπογράμμισε- «συμφωνία που να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό».

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προκηρύξει έρευνες σε σημαντικά βυθοτεμάχια στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, πράξη που ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, είναι η «πιο σημαντική άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: