Ζανιάς: “Η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης”




«Η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανάκαμψης και το τραπεζικό σύστημα κερδίζει και αυτό το δικό του μεγάλο στοίχημα και αποκαθιστά την δύναμή του» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης από τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι επικουρικές δράσεις που υλοποιούνται ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά επίπεδα και δημιουργούν αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να προσβλέπουμε με σχετική αισιοδοξία και στα αποτελέσματα της άσκησης αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού και των επερχόμενων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ» πρόσθεσε.

«Θεσμικές εξελίξεις και η νομισματική στρατηγική σε επίπεδο ευρωζώνης δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που αυξάνει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα της ισόρροπης ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά σημαντικό με την ΕΚΤ να γίνεται -με τη βοήθεια και του χαμηλού πληθωρισμού- όλο και πιο τολμηρή αναγνωρίζοντας ότι η συμβατική νομισματική εργαλειοθήκη έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν βοηθά κυρίως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η περαιτέρω θεσμική ωρίμανση της ευρωζώνης με τη σταδιακή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, παρά τις ατέλειές της, εμπνέει επίσης ένα μεγαλύτερο αίσθημα συστημικής σταθερότητας» εκτίμησε ο κ. Ζανιάς.

Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτό το περιβάλλον ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διερχόμενος μια παρατεταμένη περίοδο πρωτόγνωρης δοκιμασίας που προήλθε από την κρίση και τη πρωτόγνωρη ύφεση τείνει να ολοκληρώσει το πλέγμα στρατηγικών που τον επανατοποθετούν σε ισχυρή θέση, συν-δημιουργό της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία».

Τουρκολιάς: “Να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την προσέλκυση επενδυτών”

Την καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες και να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων, ζήτησε τόσο από την πολιτική ηγεσία της οικονομικής πολιτικής όσο και από τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Επίσης, ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή θα οδηγήσει στο νέο μοντέλο που θα είναι παραγωγικό και όχι καταναλωτικό.

«Οι συνεργάτες μου και εγώ εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Και η Εθνική θα είναι παρούσα στο αύριο της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου που συνοψίζονται:

– Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς. «Ψάχνουμε για αξιόπιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει, όπως πολλοί νομίζουν, η ανάλογη ζήτηση. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται leverage, χρειάζεται equity. Χρειάζεται στήριξη από επενδυτικούς φορείς» επισήμανε

– Στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, χάρη στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών ήδη σε εξέλιξη.

– Στην αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω της ήδη υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής Ομίλου.

«Η Διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό τον χώρο θα εστιαστεί το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση είναι η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων. Εδώ, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΤΕ αναδιάρθρωσε τη λειτουργική της δομή αλλά και ο τραπεζικός κλάδος γενικότερα αναμορφώθηκε εκ βάθρων, παρομοίως και οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης. Προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους, είναι η άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταβολών στο νομικό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και άλλες δυσλειτουργίες στο συνολικό πλαίσιο αυτού του χώρου. Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος. Σε ένα δίμηνο πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, καθώς επίσης να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης» επισήμανε ο κ. Τουρκολιάς.

– Στις επιμέρους δράσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στοιχεία που συμβάλλουν μαζί με άλλες οργανικές δράσεις σε διαχρονική εταιρική κερδοφορία και ανάπτυξη. Κάθε περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου θα κρίνεται από το κατά πόσο συμβάλλει και συνεισφέρει στο Ενεργητικό. Αποτελεί το κριτήριο του τρόπου που βλέπουν σήμερα την τράπεζα και αξιολογούν οι επενδυτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: