Το πικρό τηλεφώνημα του Κάμερον στο Γιούνκερ – Σόιμπλε: Δεν φεύγει η Βρετανία




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που επελέγη από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλουν να συνεργαστούν προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση του Γιούνκερ να βρει μία δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία και ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεσμεύεται πλήρως να βρει λύσεις στις πολιτικές ανησυχίες της Βρετανίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Κάμερον τηλεφώνησε σήμερα στον Γιούνκερ για να τον συγχαρεί που επελέγη για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να κρατήσει τη Βρετανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτισμικά, η Βρετανία είναι απόλυτα απαραίτητη για την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Σόιμπλε ενώ προσέθεσε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση είναι «αδιανόητη». (http://on.ft.com/THQKRV)

«Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα, προκειμένου τα συμφέροντα και οι θέσεις της Βρετανίας να ενταχθούν επαρκώς στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ακούσουν τί έχει να πει η Βρετανία και ότι το Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν πολλά κοινά σημεία σε θέματα οικονομικής μεταρρύθμισης και στην ανάγκη κάποιες αποφάσεις να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο αντί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε απηχούν εκείνες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θέλει τη Βρετανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: