Το Ιράν κατηγορηματικά αντίθετο σε αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ




Το Ιράν είναι “κατηγορηματικά αντίθετο σε μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ”, δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι “τα πρόσφατα γεγονότα … έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση” των πρόσφατων εκλογών”.

Κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, η παράταξη του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ- Μάλικι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη εξασφαλίζοντας 92 έδρες στο 328μελές κοινοβούλιο, όπου το σύνολο των σιιτικών παρατάξεων κατέχει περισσότερο από το ήμισυ των εδρών.

Οι ιρανικές δηλώσεις κατά μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης καταγράφονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την ανάπτυξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο. Ωστόσο η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη στην αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει την Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμειναν παράλληλα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, απευθείας συνομιλίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη με θέμα τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να συνδράμουν τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Το σιιτικό Ιράν βρίσκεται απροσδόκητα στη θέση να έχει κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, ώστε να συνδράμουν από κοινού την σιιτική ιρακινή ηγεσία κατά των σουνιτών τζιχαντιστών.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών. Ομως χθες, άλλος ιρανός αξιωματούχος, ο Αλί Σαμχάνι, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι συνομιλίες είναι πιθανόν να διεξαχθούν στο περιθώριο των διαπραγατεύσεων που ξεκινούν σήμερα στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υπό το σχήμα “6+1”.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές θα συμμετέχει ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος διεξήγαγε τον μυστικό διάλογο με την Τεχεράνη, ο οποίος κατέληξε στη σημερινή απαρχή μίας “ύφεσης” στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: http://mignatiou.com/2014/06/sinomilies-me-tin-techerani-skopevi-na-xekinisi-i-kivernisi-ompama/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: