Το Ιράκ εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για αεροπορικούς βομβαρδισμούς




Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης επιτροπής του Κογκρέσου ότι η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την αεροπορική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιθετικότητα των ισλαμιστών ανταρτών που την τελευταία εβδομάδα έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους μεγάλα τμήματα της χώρας.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασής του από την επιτροπή πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας: «Έχουμε λάβει ένα αίτημα από την ιρακινή κυβέρνηση για αεροπορική ισχύ» ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δεν διευκρίνισε πάντως πότε ακριβώς υποβλήθηκε το ιρακινό αίτημα.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βαγδάτη ζήτησε “επισήμως” από τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

“Το Ιράκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Ουάσινγκτον με βάση τη συμφωνία ασφαλείας (με τις ΗΠΑ) για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων”, είπε ο Ζεμπάρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: