Το ευρώ είναι μια ιστορία επιβίωσης, όχι επιτυχίας…




Σε άρθρο του Philip Delves Broughton στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «BookReview: ‘Unhappy Union’ by John Peet and Anton La Guardia», παρουσιάζεται το βιβλίο των δημοσιογράφων του Economist John Peet και Anton La Guardia με τον εμβληματικό τίτλο «Unhappy Union», το οποίο εξετάζει την κρίση της ΕΕ τόσο από οικονομικής, όσο και από πολιτικής πλευράς και υποστηρίζει την άποψη ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση.

Σύμφωνα με την άποψη των δημοσιογράφων η κρίση στην ΕΕ είναι πολύ περισσότερο από μια οικονομική κρίση. Το κοινό νόμισμα και οι προσπάθειες διατήρησής του άλλαξαν εκ βάθρων της ΕΕ, η Γερμανία αναδείχτηκε ως η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, η Γαλλική επιρροή παρήκμασε, η Ιταλική ακυβερνησία επιβεβαιώθηκε. Όμως γεγονότα όπως η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η ΕΕ.

Παρότι η δημοφιλία της ανάμεσα στους πληθυσμούς των κρατών μελών έχει μειωθεί δραματικά κατά τα τελευταία χρόνια και παρότι αντιευρωπαϊκά κόμματα κερδίζουν αυξημένα ποσοστά στις ευρωεκλογές η Ευρώπη μπορεί ακόμη να σωθεί. Αλλά, όπως σημειώνεται πολλές χώρες δεν κατάφεραν να γίνουν και πιθανότατα δεν θα καταστούν ποτέ οικονομικά ανταγωνιστικές, όσο θα βρίσκονται περιορισμένες στο κοινό νόμισμα. «Το ευρώ είναι μια ιστορία επιβίωσης, όχι επιτυχίας» συμπεραίνουν οι συντάκτες. Για το ευρώ το να αγωνίζεται να ορθοποδήσει σίγουρα δεν ήταν αυτό που οραματίζονταν οι εμπνευστές του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: