Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τις ΗΠΑ




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2014 και εκτιμά ότι αυτή δεν θα επιτύχει συνθήκες πλήρους απασχόλησης έως το τέλος του 2017, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων της. Στην ετήσια έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία, το ΔΝΤ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον ελάχιστο μισθό, ο οποίος είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα περισσότερα διεθνή πρότυπα, για να καταπολεμήσει το ποσοστό των φτωχών που κινείται πάνω από το 15%.

Το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος για την αμερικανική οικονομία έναντι 2,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο, λόγω του ασθενούς πρώτου τριμήνου, ενώ διατήρησε αμετάβλητη στο 3% την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2015. «Τα πρόσφατα στοιχεία … δείχνουν ότι τώρα λαμβάνει χώρα μία ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάκαμψη για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς και του 2015 αναμένεται να υπερβεί τον δυνητικό ρυθμό», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να κινείται κοντά στο 2% μόνο, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, καθώς ο πληθυσμός γερνά και η αύξηση της παραγωγικότητας επιβραδύνεται, προσθέτει η έκθεση.

«Με δεδομένη τις σημαντικά χαλαρές οικονομικές συνθήκες, είναι ισχυρό το επιχείρημα υπέρ της συνέχισης των πολιτικών για την παροχή στήριξης στην οικονομία», τονίζει το ΔΝΤ. Προσθέτει, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μόνο στα τέλη του 2017, με τον πληθωρισμό να διατηρείται χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο μηδέν και μετά τα μέσα του 2015.

Το Ταμείο κάλεσε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις δαπάνες για υποδομές και εκπαίδευση και να αλλάξουν τμήματα του φορολογικού συστήματός τους, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον φόρο στα καύσιμα και αποκαθιστώντας τις φορολογικές απαλλαγές για την έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να βοηθήσουν την τόνωση της ανάπτυξης. Μελλοντικά, οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να μεταρρυθμίσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων, να εισαγάγουν έναν φόρο για τις εκπομπές καυσαερίων και να κινηθούν στην κατεύθυνση ενός ομοσπονδιακού φόρου προστιθέμενης αξίας, αναφέρει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο προειδοποίησε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι πολύ εφησυχασμένες όσος αφορά τη πιθανή μεταβλητότητα από μία μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Οι αγορές αναμένουν ένα στενό εύρος μελλοντικών επιτοκίων, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό χαλαρότητας της αμερικανικής αγοράς εργασίας και τη δυναμική για μία αύξηση των μισθών και των τιμών. «Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο, ακόμη και με μία επιτυχή και καλά επικοινωνημένη αύξηση των επιτοκίων, να υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις στις ροές στην αγορά και στις τιμές τους επόμενους μήνες», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η Fed πρέπει να εξετάσει περαιτέρω αλλαγές στην επικοινωνία της για να καθοδηγεί καλύτερα τις αγορές.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA – Photo via IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: