Θεοχάρης: “Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ”




Με την αινιγματική δήλωση «παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ», αποχαιρέτισε τους δημοσιογράφους που κάλυπταν θέματα αρμοδιότητάς του και αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, ο μέχρι τώρα Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Έπειτα από μαραθώνια διαβούλευση πέντε ωρών, και αφού δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να είχε ζητήσει από το βράδυ χθες την παραίτησή του «για να τον διευκολύνει», ανακοινώθηκε περί τις 4 το απόγευμα ότι αποχωρεί «για προσωπικούς λόγους».

«Δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους, παρόντος του κ. Στουρνάρα, ο Χάρης Θεοχάρης. Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, επιμένουν ότι ο κ. Θεοχάρης «ίσως να θυσιάστηκε από τους Νεοδημοκρατικούς κύκλους της κυβέρνησης που πιθανώς να έγιναν αποδέκτες πιέσεων για τον άτεγκτο και σκληρό τρόπο με τον οποίο αυτός διεκδικούσε από όποιον χρωστούσε στην εφορία, ανεξαρτήτως ονόματος, τα οφειλόμενα».

Από την άλλη, όπως μετέδωσε και το ΚΥΠΕ, πολλές γκρίνιες είχαν ακουστεί όταν εξέδωσε πριν μερικές εβδομάδες εγκύκλιο με την οποία γνωστοποιούσε ότι υπόκεινται σε φορολογία και οι ξένοι που αποκτούν ελληνικά ομόλογα, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την ανακαλέσει γρήγορα.

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Υπηρέτησε στη θέση αυτή επί 1,5 χρόνο. Το συμβόλαιό του ήταν 5ετές. Μέχρι πρότινος, τίποτα δεν προμήνυε την σημερινή εξέλιξη, αφού εκτός των άλλων, έχαιρε της εκτίμησης και της τρόικας, στελέχη της οποίας δεν δυσκολεύονταν να πουν ανοικτά ότι «αυτός ο άνθρωπος είναι διαφορετικός, και μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι πολλοί».

«Στήσαμε από το μηδέν τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση. Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική», είπε. Και σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό, απάντησε: «Εγώ δεν έλαβα  κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει».

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέων Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ότι «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία» και ότι «το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη».

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, CNA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: