Στρατιωτική συνεργασία Αυστραλίας και ΗΠΑ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην Αυστραλία μετά από τη συμφωνία για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο συμμάχων που επετεύχθη στη Ουάσιγκτον κατά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ηγετών στον Λευκό Οίκο, ανακοινώθηκαν «συμπληρωματικές συμφωνίες» που αφορούν την ενίσχυση της παρουσίας της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Ντάργουιν, καθώς και τη χρήση των αυστραλιανών ναυτικών βάσεων. Ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία και « θα προσδώσει πρόσθετη δύναμη σε αυτό το πολύ σημαντικό μέρος του κόσμου».

Μια δύναμη 1.150 αμερικανών πεζοναυτών έχει αναπτυχθεί σε μια βάση στο Ντάργουιν και μετά τη συμφωνία ο αριθμός των αμερικανών θα αυξηθεί σε 2.500 πεζοναύτες από το 2016. Ο Ομπάμα εξήρε τη μεγάλη συμμαχία με την Αυστραλία δηλώνοντας ότι «οι αυστραλοί ξέρουν πώς να πολεμούν. Μου αρέσει να τους έχω δίπλα μου όταν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».

Ο αυστραλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού και δεσμεύτηκε η Αυστραλία να είναι «μια εντελώς αξιόπιστη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών». «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μόνο καλό για την Αυστραλία, αλλά είναι καλό για την περιοχή μας» είπε ο Τόνι Αμποτ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: