Στήνει πογκρόμ εναντίον ομογενών η Χ.Α.




Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ, www.ethnos.gr

Πριν από σχεδόν 80 χρόνια οι ναζί σημάδευαν τα σπίτια και τα μαγαζιά των Εβραίων, ώστε να είναι καθαρότεροι στόχοι για τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σήμερα, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούν το Ιντερνετ.

Ενώ στην Ελλάδα οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία, η Χρυσή Αυγή Αμερικής έχει εξαπολύσει επιχείρηση στοχοποίησης και εκφοβισμού εναντίον ομογενών πανεπιστημιακών, στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και όσων «τόλμησαν» να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους στο ντοκιμαντέρ του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λίδις για τη Χρυσή Αυγή Νέας Υόρκης.

Χαρακτηρίζοντάς τους «εγκληματίες» και βραχίονες κάποιας δήθεν συνωμοσίας δημοσιεύουν στη χρυσαυγίτικη ιστοσελίδα τους τα προσωπικά τους δεδομένα ?φωτογραφίες, διευθύνσεις, τηλέφωνα, e-mails, σε ποιες περιοχές συχνάζουν κ.ά.- ενώ ταυτόχρονα τους «σταμπάρουν» ως «Εβραίους», συνεργάτες των «σιωνιστών», ομοφυλόφιλους, Αριστερούς, κομμουνιστές, μαρξιστές κ.ά. χρησιμοποιώντας συκοφαντίες, μπόλικο λαϊκισμό, συνωμοσιολογικά σενάρια και μισές αλήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τουλάχιστον ένας από τους στοχοποιηθέντες έχει δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα με φράσεις του τύπου «ξέρουμε ποιος είσαι»… Εμπλεκόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για «έμμεσες απειλές» και για «ξεκάθαρη επιχείρηση στοχοποίησης» σχολιάζοντας την επιθετική δημοσίευση, η οποία μάλιστα έχει αναπαραχθεί σε αμερικανικά φόρουμ, όπου συχνάζουν υποστηρικτές της «υπεροχής της λευκής φυλής», ρατσιστές, φασίστες, νεοναζί, σκίνχεντ.

Σε κοινή θέα

Εκεί, σε κοινή θέα, βρίσκονται ονόματα και προσωπικά στοιχεία Ελλήνων της Νέας Υόρκης που μιλούν στο ντοκιμαντέρ… Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το FBI Νέας Υόρκης διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και τις απειλές που έχουν δεχτεί συμμετέχοντες στην ταινία, όπως επίσης κι άλλα μέλη της Ομογένειας που τα έβαλαν με τη Χρυσή Αυγή.

«Η επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μένα και τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ δείχνει ωμά πόσο αντισημίτες και ομοφοβικοί είναι», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίδις. Στο ντοκιμαντέρ του, που ανέβηκε στο youtube στις 10 Ιουνίου, καταγράφει τις απόψεις ανθρώπων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και διακεκριμένων Ελλήνων της Ν.Υ. για τη Χρυσή Αυγή, τις απειλές και τον τρόπο με τον οποίο η Ομογένεια αντέδρασε στην προσπάθεια οργάνωσης πυρήνα στην πόλη. Προσπάθησε να φιλοξενήσει και την άποψη των ίδιων των χρυσαυγιτών. Εκείνοι όμως αρνήθηκαν. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια έμμεση απειλή που προσπαθεί να σπείρει τον φόβο στους ανθρώπους ώστε να σταματήσουν να μιλούν», λέει ο κ. Λιντς.

«Ολοι νιώθουμε πως μπορεί να είμαστε σε κίνδυνο, αλλά κανείς δεν μου ζήτησε να κατεβάσω την ταινία». Οι χρυσαυγίτες ενέπλεξαν και τον πατέρα του, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αμφισβητώντας την ελληνικότητά του με αφορισμούς του τύπου «η μορφή του προδίδει άλλες φυλετικές καταβολές»…

Ο φωτογράφος Γιάννης Δελατόλας στοχοποιείται επειδή είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος (δίδεται η διεύθυνσή του). «Προσπαθούν να μας φοβίσουν, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε στον κόσμο την αλήθεια». Ο ίδιος εκτιμά πως η ΧΑ δεν έχει ρίζες στην Αστόρια. «Είναι ένας μικρός πυρήνας απομονωμένος. Κι αυτό επειδή δράσαμε γρήγορα, εξαρχής». Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί υπολογίσιμη απειλή την αναδημοσίευση των στοιχείων του στα φόρουμ των Αμερικάνων σκίνχεντ.

Το ίδιο πιστεύει και η βραβευμένη ακαδημαϊκός, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Νένη Πανουργιά: «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιχείρηση στοχοποίησης. Το πλέον επικίνδυνο είναι πως τα προσωπικά μας στοιχεία αναδημοσιεύτηκαν σε αμερικάνικες νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ιστοσελίδες», δηλώνει η ίδια.

Ανάμεσα στους στοχοποιηθέντες, από τους οχυρωμένους πίσω από την ανωνυμία χρυσαυγίτες, είναι κι άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας της ΝΥ. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί ενοχοποιούνται ως Αριστεροί, άθεοι ή φίλοι των Εβραίων κλπ.

Για έναν μάλιστα αναφέρεται «μπορεί κανείς εύκολα να τον βρει στους δρόμους της Αστόρια να τρώει στα αγαπημένα του εστιατόρια». Δίνονται διευθύνσεις, ύψη ενοικίων και τηλεφωνικοί αριθμοί, με την παρότρυνση στους αναγνώστες να τηλεφωνήσουν. «Οπως και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στο φιλμ παίρνω πολύ σοβαρά αυτού του είδους τις ενέργειες, οι οποίες αποτελούν έμμεσες απειλές», τονίζει η κοινωνιολόγος Δέσποινα Λαλάκη. Από τα βέλη των χρυσαυγιτών δεν ξεφεύγει ούτε ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος. «Είναι τιμή να μας κατηγορούν όταν λέμε την αλήθεια», λέει ο ίδιος στο «Εθνος της Κυριακής».

XrisiAVGI-OMOGENEIS02-30JUNE2014

Τα πρώτα μηνύματα: «Θα σας βάλουμε στον φούρνο μαζί με τους άλλους Εβραίους»

Οι απειλές σε όποιον τοποθετείται δημόσια κατά της Χρυσής Αυγής στην Αμερική δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε «προνόμιο» όσων συμμετείχαν στην ταινία του κ. Λιντς. «Ηταν μια εποχή, τον περασμένο Γενάρη, που είχαμε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα απειλητικά μηνύματα μέσω Facebook, e-mails και τηλεφώνου», δηλώνει ο Eντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της Διασποράς.

«Μας αποκαλούσαν Εβραιόσπορους, προδότες, έλεγαν ?θα έρθουμε να σας σκοτώσουμε, θα δείτε τι ξύλο θα φάτε όταν βγούμε κυβέρνηση, θα σας καθαρίσουμε, θα σας βάλουμε στον φούρνο μαζί με τους φίλους σας τους Εβραίους?»… Στην αρχή οι άνθρωποι του HALC απαντούσαν στις απειλές και τις προκλήσεις. Γρήγορα κατάλαβαν πως δεν είχε κανένα νόημα.

Απειλές έχει δεχτεί και ο ανταποκριτής του «Εθνους» και του Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, εξαιτίας της αδιάλειπτης αρθρογραφίας του ενάντια στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Aπειλές και ύβρεις

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγραψα κείμενα στο “Εθνος της Κυριακής” και αυτοί απάντησαν με απειλές θανάτου. Μου έγραψαν ότι είναι μετρημένες οι μέρες μου όταν έρθω, έγραψαν και ύβρεις για συγγενικά μου πρόσωπα. Εκανα καταγγελία και αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πρόσωπα και διευθύνσεις. Μερικές απειλές έφτασαν σε μένα και από ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις ΗΠΑ, τις οποίες γνωρίζουμε.

Οσον αφορά στους αστήρικτους ισχυρισμούς του κ. Παππά, είναι αστείο να λέγεται για μένα ότι έχω σχέσεις με τους Αμερικανούς, αφού στα ίδια τα έγγραφα τους αποκαλύπτεται μεθόδευση να μου πάρουν τη δημοσιογραφική διαπίστευση και με τον τρόπο αυτό να με τελειώσουν δημοσιογραφικά, τουλάχιστον για την Αμερική. Στο έγγραφο αυτό με χαρακτηρίζουν μάλιστα συνομώτη, ότι δηλαδή συνομωτώ εναντίον της Αμερικής, μία κατηγορία που θα μπορούσε να μου κοστίσει ακριβά. Είμαι εναντίον τους επειδή είναι ναζί. Τόσο απλά. Όχι επειδή μου το ζήτησαν οι Αμερικανοί», λέει ο κ. Ιγνατίου.

Οσον αφορά τους χρυσαυγίτες της Νέας Υόρκης, στελέχη της Ομογένειας και της ελληνικής κοινότητας τούς περιγράφουν ως έναν περιορισμένο κι απομονωμένο πυρήνα, χωρίς ουσιαστική δημόσια παρουσία. Τις ίδιες απόψεις διατύπωσαν και άνθρωποι που μίλησαν στο φιλμ του κ. Λίδις. Οι χρυσαυγίτες απάντησαν με ένα βίντεο στο οποίο προσπαθούν να πείσουν για τη «δημόσια παρουσία» τους, δείχνοντας πως κυκλοφορούν στο μετρό και σε δρόμους και πως παρευρίσκονται στην παρέλαση με μπλούζες «Χρυσή Αυγή»… Οι εικονιζόμενοι χρυσαυγίτες που δεν απεμπολούν την ανωνυμία τους μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Ανθρωποι της ελληνικής κοινότητας, μάλιστα, θεωρούν προφανές ότι παίρνουν «γραμμή» από την Αθήνα για τις ενέργειές τους.

Φωτογραφίες ΕΘΝΟΣ – E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: